Limunske slastice na slastičarskoj listi imaju posebno mjesto, njih volite ili ne volite, a kolači od maka i limuna klasa su za sebe. Divni, sočni, mekani, s finim krckavim zrncima maka, pečeni u kalupu za kruh, ovakvi kolači mogu poslužiti kao izvrsna varijanta slatkog doručka ili popodnevni snack uz kavu ili čaj.

Zbog svoje sočnosti i arome posebno prijaju zimi. Zato vam ove zime donosimo recept baš za jedan takav kolač od maka i limuna, preliven finom limunskom glazurom i neodoljiv kako god da okrenete.

Pravi su makoljupci već sigurno isprobali buhtle punjene makom, probajte ih i vi! Recept za neodoljive zimske loptice jedini je recept za meke buhtle koji ćete trebati ove zime.

Možda ste od onih kojima je sve ispod pola kilograma maka u kolaču premalo? Za vas je onda recept za makovnjaču mame Ljubice, a i s dobrom, starom makovnjačom rijetko kad možete pogriješiti.

Sastojci:

280 g glatkog pšeničnog brašna
2 žlice maka
½ vrećice praška za pecivo (6 g)
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
3 limuna (korica)
125 ml limunova soka
75 ml mlijeka

Za limunsku glazuru:
130 g šećera u prahu
30 ml limunovog soka

Priprema:

1. U zdjelu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivom i solju, dodajte mak pa dobro izmiješajte.

2. U drugoj posudi električnim mikserom izradite omekšali maslac, šećer i ribanu limunovu koricu. Dodajte jaja i nastavite mutiti dok ne dobijte glatku smjesu. Dodajte brašno s makom, mlijeko i limunov sok pa sve dobro izmutite mikserom.

3. Duguljasti kalup za pečenje kruha obložite papirom za pečenje (tako da vam papir sa strane viri van kalupa) pa u njega prebacite pripremljenu smjesu.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 60 minuta, odnosno probajte čačkalicom, kolač je pečen kad čačkalica izađe suha i čista.

5. Dok se kolač peče, pripremite limunsku glazuru: u zdjelici dobro izmiješajte šećer u prahu sa sokom od limuna. Dobit ćete gustu, sjajnu i bijelu glazuru.

6. Pečeni kolač ohladite na rešetki za hlađenje, a potom ga prelijte limunskom glazurom. Režite ga na šnite i poslužite uz omiljeni topli napitak.

5 kulinarskih zakona za savršeno pečen krumpir Krumpir Krumpir Krumpir - 3 +3 12. Krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju