Park prirode Kopački rit je najočuvanije vlažno stanište u Europi. Ovo poplavno područje smjestilo se na sjeveroistoku Hrvatske između rijeka Dunava i Drave, a prostire se na 177 četvornih kilometara. Baranjska ljepotica ponosi se iznimnom biološkom raznolikošću.

Kopački rit ime je dobilo po istoimenom selu na rubu Parka prirode, a dolazi mađarskih riječi kopacs i ret, što znači močvarna livada. Ovdje se može naći raznolika močvarna i vodene vegetacija, a najviše ima bijele vrbe koja je imuna na visoke i dugotrajne poplave.

Zbog predrasuda da su prljava i izvor bolesti, močvarna su područja godinama bila devastirana iako je riječ o najproduktivnijim ekosustavima na planetu i treba ih zaštititi, istaknuli su u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF.



Hrvatska je jedna od 169 zemalja svijeta koja je potpisnica Ramsarske konvencije, a koja obvezuje na očuvanje močvara. Osim Kopačkog rita na Ramsarskom popisu močvara od međunarodne važnosti nalaze se hrvatski parkovi prirode Lonjsko polje, Vransko jezero, ribnjaci Crna Mlaka te delta Neretve.

1. U Kopačkom ritu prezimljuju guske iz Sibira

U Kopačkom ritu zabilježeno je 295 različitih vrsta ptica, od čega su 144 njih stalne ili povremene gnjezdarice. Najveći broj ptica je može se vidjeti tijekom proljetne i jesenske migracije, no nije zanemariv broj niti u zimskim mjesecima. Na području ovoga Parka prirode zimu prezimljuje na desetine tisuća gusaka i pataka iz zapadnog Sibira.

2. Možete posvojiti pticu za 100 kuna
U Parku prirode moguće je posvojiti pticu koja će dobiti ime prema vašoj želji te određeni identifikacijski broj. Za stotinu kuna može se posvojiti siva čaplja, za 200 kuna čaplja danguba, a za 500 kuna velika bijela čaplja. Bijela roda može se posvojiti za 1000 kn, orao štekavac za 5000 kuna, a najskuplje posvojenje je za crnu rodu te iznosi 10.000 kuna.



3. Omiljeno mjesto za lov Habsburgovaca
U sklopu Parka prirode Kopački rit nalazi se kompleks dvorca Tikveš koji datira iz 19. stoljeća. Izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg koji su voljeli loviti na ovome području. I danas ga posjećuju brojne slavne osobe.

Osim prostora šume i perivoja, kompleks se sastoji od rezidencijalnih objekata: Novog dvorca s aneksom, Starog dvorca, kapelice Papinog blagoslova te pratećih objekata u kojima se danas nalazi restoran, suvenirnica i slično.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju