Destinacija Zeleno srce Hrvatske ući će u Guinnesovu knjigu rekorda kao mjesto zaslužno za najdužu štrudlu na svijetu.

Za najveću štrudlu na svijetu potrošeno je 825 kg brašna, 653 kg jabuka, 260 kg grožđa i 55 litara ulja. U rujnu 2015. upriličena je manifestacija 'Iz Jaškova za svijet - štrudla za Guinnessa' tijekom koje je pripremljena, ispečena i pojedena štrudla od jabuka i grožđa dugačka čak 1.479,38 metara, odnosno sastavljena od 3.078 komada.

Najveći dio štrudle pečen je u velikim pećima pogona karlovačkog Žitoproizvoda dokle se dopremalo u hladnjačama iz restorana Žganjer u Jaškovu koji je bio 'baza'.

Potrošeno je 825 kg brašna, 653 kg jabuka, 260 kg grožđa, 55 litara ulja, 50 kg šećera, 10 kg šećera u prahu (za posipanje), 10 kg cimeta, 20 kg maslaca, 10 kg soli, 5 kg krušnih mrvica, 10 kg vanilij šećera i 480 litara vode.



U pripremi je sudjelovalo oko pedesetak ljudi iz ozaljskog kraja, a najstarija osoba koja je pripremala veliku štrudlu – baka Jelka Šoštar imala je čak 92 godine.

Nakon višemjesečne pripreme i dokumentiranja svih aktivnosti prema standardima Guinness World Records, materijal je službeno potvrđen u Londonu i stigla je obavijest o verifikaciji rekorda, velikog dostignuća za hrvatsku gastronomiju u svjetskim okvirima.

U video pogledajte kako se pripremala najveća štrudla od jabuka i grožđa nasvijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju