Domaća i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari te se oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

U trendu Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor Kviz općeg znanja - 6 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koje baš ništa ne može iznenaditi

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima ili iz podnog uzgoja, koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. 

U slobodnom uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina te da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta.

U videu s YouTubea pogledajte razlike u jajima kupljenima od farmera i onih koja dolaze iz trgovina.