Boca šampanjca ili pjenušca obično se otvara za posebne prilike i blagdane. Ova pečena piletina u kremastom umaku s grožđem jedno je od takvih posebnih jela jer se podlijeva upravo pjenušavim vinom.

Piletinu prvo zapecite u tavi, a potom dovršite u pećnici. Najmanje problema – i suđa za pranje – imat ćete ako jelo pripremite u tavi od lijevanog željeza koja je namijenjena za termičku obradu na štednjaku i u pećnici.

Sastojci:

  • 700 g pilećeg zabatka
  • 300 g bijelog grožđa bez koštica
  • 125 ml šampanjca ili pjenušca
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica senfa dijon
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi timijan

Priprema:

  1. Izvadite piletinu iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata. Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s površine mesa.
  2. Posolite i popaprite svaki dio po želji.
  3. U tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepecite piletinu – okrenite meso prvo na stranu s kožom. Pecite oko šest do osam minuta dok se kožica ne zapeče i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  4. Okrenite piletinu na drugu stranu i pecite još oko tri minute.
  5. Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane.
  6. Na preostaloj masnoći prepirjajte luk. Pirjajte ga oko 8 do 10 minuta.
  7. Dodajte bobe grožđa, nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte oko pola minute – pazite da češnjak ne izgori.
  8. Uklonite tavu sa štednjaka.
  9. Ulijte u tavu pjenušac pa kuhačom postružite sve eventualne zapečene dijelove s dna.
  10. Vratite u tavu zapečenu piletinu i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta.
  11. Kada je piletina termički obrađena do kraja, izvadite je iz pećnice.
  12. Meso odvojite od drugih sastojaka – u tavu umiješajte vrhnje za kuhanje i senf. Posolite i popaprite po želji.
  13. Meso narežite na manje komade i poslužite s prepirjanim grožđem i umakom. Dobar tek!

5 jela koje treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Ćufte u bijelom umaku Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta +2 Pileći ražnjići su hit svakoga ljeta i sezone roštiljanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju