Talijanski amaretti poznati su tradicionalni keksi od badema i bjelanjka, punog orašastog okusa i savršenog spoja tekstura – izvana su pucketavo hrskavi, a iznutra gusti i meki. Peku se od jednostavnog tijesta od snijega, bademovog brašna i šećera, a aromu im pojačava korica limuna i malo dodatne arome badema.

Za domaće amarette dovoljno vam je samo pet sastojaka, desetak minuta miksanja i valjanja te samo malo strpljenja da se ispeku. Nekada su se amaretti radili od gorkih badema, po čemu su i dobili ime, pa možete probati i varijantu s ekstraktom gorkog badema, a nije neobično da se u tijesto doda i žlica-dvije (čep-dva) Amaretta. Uz Amaretto ih možete i poslužiti, kao i uz desertna vina, ili sasvim jednostavno, uz kavu ili čaj.

Amaretti potječu sa sjevera Italije, a svojim stoljetnim receptima za ove ukusne keksiće osobito se ponose Lombardija i Pijemont. U 18. stoljeću amaretti su postali silno popularni i izvan Italije, bili su omiljena slastica europskog plemstva i nužan dodatak kraljevskim večerama i aristokratskim druženjima.

Sastojci za amarette:

  • 240 g bademovog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 limun, samo naribana korica
  • 3 bjelanjka
  • 1 čajna žličica ekstrakta badema
  • šećer u prahu, za posipanje, po želji
  • čitavi bademi, za ukras, po želji

Priprema amaretta:

  1. Zagrijete pećnicu na 160 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i naribanu koricu limuna.
  3. U drugoj zdjeli električnom miješalicom istucite bjelanjke u snijeg pa umiješajte ekstrakt badema.
  4. Prebacite bjelanjake u suhe sastojke i miješajte dok se sve ne sjedini. Dobit ćete ljepljivo tijesto.
  5. Grabite tijesto žlicom i oblikujte u kuglice. Po želji na vrh svake kuglice utisnite badem.
  6. Posložite kuglice u lim za pečenje. Ostavljajte razmak jer će se razliti dok se peku. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 20 do 25 minuta ili dok ne počnu dobivati lijepu zlatno-smeđu boju.
  7. Po želji pospite šećerom u prahu.

Punjeni orasima, datuljama ili pistacijama: Prhki uskrsni kolačići koji na Bliskom istoku imaju posebno značenje Maamoul - 4 Maamoul - 3 Maamoul - 2 +1 Maamoul - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju