Kada vam ponestane inspiracije za nova jela, držite se svježeg i sezonskog. Iako u današnje vrijeme "sezonsko" ima manje jasne granice, s obzirom na to da je nečemu uvijek negdje sezona, ako ne drugdje – a onda u stakleniku. Ali još uvijek postoje delicije iz prirode u kojima možete uživati samo kratko, a šparoge su među prvima na listi najtraženijih u proljeće. U ovome receptu divlje šparoge možete zamijeniti pitomima, ali mi bismo se uvijek radije – ako možemo birati - odlučili za njihovo gorko-zeleno savršenstvo.

Ovaj recept je i više nego jednostavan, a tjestenina sa šparogama i hrskavim mrvicama pršuta bit će gotova za jedva 15 minuta. Možete je poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo, a količine sastojaka iz recepta dovoljne su za četiri porcije predjela ili dvije dobre porcije ručka ili večere.

Tajne nema nikakve, a nema ni kompliciranja. Jednostavno – fini sastojci: maslac aromatiziran češnjakom, šparoge, parmezan i zabavno iznenađenje u obliku hrskavih komadića pršuta. Teško je odoljeti, a srećom – i ne morate!

Sastojci za tjesteninu sa šparogama i hrskavim mrvicama pršuta:

  • 4 kriške pršuta
  • 75 g maslaca
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 250 g šparoga
  • 300-350 g tjestenine po izboru
  • 25 g parmezana, sitno naribanog

Priprema tjestenine sa šparogama i hrskavim mrvicama pršuta:

  1. Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu s neprianjajućom podlogom i pržite pršut uz stalno okretanje dok ne postane lijepo hrskav. Ohladite pa izmrvite na komadiće.
  2. U tavi zagrijte maslac, dodajte češnjak i lagano pržite nekoliko minuta. Maknite s vatre.
  3. U loncu s kipućom slanom vodom blanširajte šparoge 2-3 minute ili dok ne omekšaju, a zatim ih izvadite i posušite na pari ili kuhinjskim ručnikom.
  4. U istu kipuću vodu od šparoga stavite tjesteninu ili njoke i kuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite.
  5. Ponovno zagrijte na vatri tavu s maslacem i češnjakom, dodajte šparoge i tjesteninu, zagrijte i pomiješajte.
  6. Poslužite posipano parmezanom i komadićima hrskavog pršuta.

Fantastično skupljaju umake: 5 oblika tjestenine koje se uvijek isplati imati pri ruci Zapečeni špageti s mljevenim mesom i tri vrste sira Špageti od tikvica s prženim lješnjacima Špageti +3 Tjestenina

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju