Flaouna, uskrsni kruh ili pecivo punjeno sirom i jajima na Cipru je tijekom blagdana omiljeni doručak koji se nerijetko poslužuje s maslinama i rajčicom.

Vole je i Grci, a koliko je kuhara, toliko je i recepata za tu omiljenu poslasticu od dizanog tijesta koja može biti slatka ili slana. Ponekad se posipa cimetom, a u nadjev se znaju dodati i grožđice kako bi odigralo glavnu ulogu za uskrsni doručak. Nerijetko ćete u flaouni namirisati i mastiku ili metvicu, koje daju osvježavajuću notu.

Sastojci za flaounu:

  • 750 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice šećera
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 300 ml mlake vode

Nadjev:

  • 200 g naribanog sira cheddar 
  • 100 g naribanog sira halloumi ili izmrvljene fete
  • 50 g naribanog parmezana ili grana padana 
  • 1 žlica brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica sušene metvice
  • 4 istučena jaja 
  • 50 g grožđica po želji

Dodatno:

  • 1 jaje
  • sezam

Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak Torta Pasqalina - 8 Torta Pasqalina - 7 Torta Pasqalina - 6 +10 Torta Pasqalina - 5

Priprema flaoune:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. Prosijte brašno u zdjelu miksera i dodajte preostale sastojke za kruh. Dodajte još vode ako je smjesa presuha. Mijesite 5 minuta kukastim nastavkom za tijesto (ili 10 minuta rukama). Stavite tijesto u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat
  3. Za nadjev pomiješajte jaja s preostalim sastojcima. Treće jaje dodajte ako je smjesa gusta, a ako postane previše tekuća, možete dodati još sira i brašna. Smjesa trebala biti dovoljno čvrsta da možete oblikovati kuglice.
  4. Tijesto razvaljajte i izrežite na 6 ili 8 dijelova. Svaki dio razvaljajte na kvadrat ili krug pa u sredinu stavite kuglicu nadjeva.
  5. Podignite kutove tako da gotovo prekriju nadjev. Peciva premažite razmućenim jajetom po cijeloj površini i pospite sjemenkama sezama po vrhu i sa strane.
  6. Peciva stavite na lim za pečenje i pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok se dobro ne dignu, postanu zlatnosmeđa, a nadjev se napuhne.
  7. Poslužite toplo ili hladno, najbolje za doručak s maslinama, sirom i narezanim rajčicama

Isprobajte šunku u kruhu! 7 recepata idealnih za uskrsni tjedan Lisnato tijesto punjeno gljivama i povrćem Varivo od piletine Riblji štapići +0 Šunka u kruhu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju