Pasta alla Sorrentina talijanski je klasik koji dolazi iz regije Sorrento na jugu Čizme i odličan dokaz da vam za slasno jelo ne treba puno sastojaka – pod uvjetom da birate kvalitetne namirnice. Na popisu za kupnju trebat će vam tjestenina, pire od rajčice, svježi bosiljak, te sirevi: Parmigiano Reggiano i mozzarella. Pa krenimo…

Recept za pastu alla Sorrentina: 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 600 grama passate
  • 1 žličica šećera
  • 10 svježih listova bosiljka
  • 350 g tjestenine (fusilli, penne, rigatoni…)
  • 200 g mozzarelle
  • 70 g Parmigiana Reggiana - ili parmezana
  • sol, papar

Priprema paste alla Sorrentina: 

  1. Ogulite češanj češnjaka i oštrim nožem ga zarežite.
  2. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pržite ga 1-2 minute na srednje jakoj vatri.
  3. Dodajte passatu, sol, šećer, papar i listiće svježeg bosiljka. Dobro promiješajte i pustite da lagano kuha.
  4. Pokrijte posudu, smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Prema potrebi dodajte i malo vode.
  5. Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente i ocijedite je.
  6. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija.
  7. Mozzarellu narežite na manje komade, a Parmigiano Reggiano naribajte.
  8. Prelijte umak preko kuhane tjestenine. Češanj češnjaka izvadite.
  9. U posudu za pečenje dodajte polovicu tjestenine pa rasporedite polovicu količine mozzarelle i pospite polovicom Parmigiana Reggiana.
  10. Na sir dodajte drugu polovicu tjestenine. Dodajte preostali sir pa pecite 10 minuta dok se sir ne otopi.
  11. Prema želji pospite s još svježih listova bosiljka i poslužite vruće.

7 savršenih jela za ovaj tjedan: Recepti za specijalitete koje obožava cijeli svijet Baskijski cheesecake Teriyaki piletinu možete poslužiti i s nešto sezamovih sjemenki Pileći paprikaš +4 Musaka od krumpira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju