Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen još od vremena antike. Prostire se na 0,39 četvorna kilometra u Zadarskom kanalu – otprilike pola nautičke milje je udaljen od mjesta Preka na otoku Ugljanu.

Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret. Ime je dobio jer je u 17. stoljeću služio kao bolnica (lazaret) za izolaciju oboljelima od gube i kuge za cijelo zadarsko područje. Danas je on idilično mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – otprilike njih 60-ak.

Telaščica - 1 Putovanja Jezero s pogledom na more: Hrvatsko čudo prirode koje treba vidjeti uživo

Prema popisu stanovništva iz 2011. ovdje živi 29 osoba. Broj stanovnika ovisi i o godišnjem dobu – u zimskim mjesecima na Ošljaku živi 12 osoba, a u ljetnim mjesecima sav kapacitet dostupnih smještajnih jedinica je popunjen do kraja.

Otok Ošljak - 1 Otok Ošljak - 1 (Foto: Julija Kačan / Uz dopuštenje TZO Preko)

Zapanjujuća priroda

Jedna od posebnosti otoka jest što većina stanovništva nosi isto prezime – Valčić – koji su na Ošljak došli s Cresa, a danas žive i na drugim mjestima.

„U današnje vrijeme otoci su postali sve atraktivniji za cjelogodišnji život pa se na Ošljaku nađe i poneko prezime koje nije Valčić. Osobe koje kupe kuću na otoku jako se dobro uklope među malobrojno lokalno stanovništvo i vole i poštuju otok,“ otkrivaju nam iz Turističke zajednice Općine Preko.

Vis - 1 Zanimljivosti Kviz za ljubitelje Jadrana: Koliko dobro poznajete hrvatske otoke?

Većim dijelom otoka dominira prekrasna park-šuma s gustom vegetacijom borova, čempresa i hrastova crnike uz nezaobilazna maslinova stabla i mediteransku makiju. U hladovini borova smještene su male pitoreskne uvale čistoga mora koje su savršene za ljetno osvježenje od visokih temperatura.

Čarobna park-šuma mjesto je i na kojem možete vidjeti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica od ševe krunice (Lullula arborea) i primorske trepteljke (Anthus campestris) preko surog orla (Aquila chrysaetos) i morskog vranca (Phalacrocorax aristotelis) do zmijara (Circaetus gallicus) i dugokljune čigre (Thalasseus sandvicensis).

Otok Ošljak - 5 Otok Ošljak - 5 (Foto: Julija Kačan / Uz dopuštenje TZO Preko)

Što vidjeti?

Istražite ribarsku lučicu, posjetite crkvicu sv. Marije iz 6. stoljeća i ruševine mlina-vjetrenjače iz 16. stoljeća te ruševine ljetnikovca obitelji Calogera. Tu je i stari dio naselja s desetak kuća – seoska cjelina Valčić – koji je nastao u 17. i 18. stoljeću. Na otoku se može vidjeti i bunker iz vremena Drugog svjetskog rata.

Stara škola na otoku ne radi već desetljećima jer nije imala dovoljan broj učenika za odvijanje redovite nastave. U međuvremenu je obnovljena i služi otočanima kao dom kulture i zabave.

"Otočani s ponosom ističu i 'stonovac' (vodosabiralište) koji je nastao za vrijeme talijanske okupacije Ošljaka u Drugom svjetskom ratu. Talijani su napravili to veliko vodosabiralište i gusternu i tako cjelokupno stanovništvo otoka opskrbili vodom. Voda se uzimala iz male špinice (slavine) koja i danas radi,“ kažu nam u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Pokonji dol Zanimljivosti Morski čuvar: Neobični hrvatski otok sa svjetionikom koji se obiđe u 600 koraka

Što raditi?

Automobilski promet po otoku je zabranjen pa se tu najlakše kretati biciklom ili pješice.

"Pješačka staza na otoku duga je dva kilometra, prolazi uz svjetionik i ostatke vjetrenjača, a možete se popeti i na vrh otoka koji se izdiže na 90 metara, a s kojeg se pruža nezaboravan vidik," savjetuju u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Otok Ošljak - 7 Otok Ošljak - 7 (Foto: Julija Kačan / Uz dopuštenje TZO Preko)

Istražite otok i njegove prirodne ljepote. Ošljak pruža velike mogućnosti za ribolov i ronjenje.

"Postavljen je i prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj u blizini obale Ošljaka radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje," dodaju u TZ Općine Preko.

Kako doći?

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak u dva navrata, a postoje i dvije povratne linije za Zadar, odnosno Preko.

"Ukoliko netko ima vlastiti brod, na otok može i u vlastitom aranžmanu. U ljetnim mjesecima izletnicima brodom Ošljak je omiljena destinacija," kažu nam u TZ Općine Preko.

Estonija Putovanja Više od 2000 otoka: Čudesna europska zemlja u kojoj možete doživjeti peto godišnje doba

Imajte na umu

Na otoku nema niti jedne trgovine – čak ni preko ljeta. Otočani i njihovi gosti nabavljaju namirnice u obližnjem mjestu Preku na Ugljanu ili u Zadru. Također, ljeti na otoku radi samo jedan ugostiteljski objekt.

Gdje odsjesti?

Turistima je na raspolaganju jedna kuća za odmor i osam apartmana. No ako želite ovdje spavati, smještaj treba bukirati prije službenog početka ljetne sezone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju