Atraktivno tropsko otočje, pod imenom Maldivi, smjestilo se u Indijskom oceanu na 3 sata leta od Dubaija, a samo jedan i pol sat leta od Šri Lanke. U ovom arhipelagu nalazi se čak oko 1200 otoka od kojih je 200 naseljeno. Najčešće avionske linije uključuju presjedanje u Istanbulu, Dohi ili Dubaiju, no ako ste u blizini Milana, možete uloviti i direktan let za Male, i to za cijenu već od 500 eura tijekom proljetnog razdoblja. Male je glavni grad ove otočne države, i ima sto tisuća stanovnika, dok ih je na cijelom otočju ukupno oko 400 tisuća.

Kada ići na Maldive?

Mnogi će se ograničiti i odabrati određene mjesece početkom ili krajem godine, no prava je istina da na Maldive možete tijekom cijele godine. Tropska klima ovog otočja iznimno je ugodna. Kao i svaka tropska klima, ima svojih kišnih razdoblja koja traju tijekom našeg ljeta, čak će i prognoza na internetu pokazivati svaki dan kišu u tom periodu, no moj je savjet da se ne opterećujete prognozom i idete onda kada vam je uživanje u životu najpotrebnije.



Od naših 6 dana Maldiva sredinom kolovoza, internetska prognoza svaki dan pokazivala je kišu, a mi smo kišu doživjeli jedno popodne poslije 15 sati i jednu noć tijekom spavanja. Sve ostale dane grijala nas je iznimno ugodna temperatura od 28 do 32 stupnja, temperatura mora oko 28, bez vlage, uz lagani povjetarac. Činilo se kao da ste u raju gdje je sve podešeno na temperaturu idealnog.

Maldivi su muslimanska zemlja, naseljena još 1500 godina pr. Kr., međutim turistički atraktivni postaju tek tijekom prošlog stoljeća. Dhivehi je službeni jezik ovog iznimno gostoljubivog stanovništva koji će vas uvijek dočekati s hranom i hladnim kokosovim napitkom. Kako se radi o muslimanskoj vjeri, žene su uglavnom pokrivene, a na lokalnim otocima koji nisu pretvoreni u hotelske resorte i turist mora poštivati kulturu, pa nije dozvoljeno konzumiranje alkoholnog pića, a žene trebaju biti pokrivenih ramena i s odjećom do ispod koljena. Upravo zbog toga budite oprezni pri odabiru smještaja i hotela, turistima sa zapada preporučuju se resorti u kojima je dozvoljeno sve osim toplesa.



Ako se odlučite za resort, lokacija nije toliko bitna, ne možete pogriješiti, jedina je preporuka da ne ostajete na otoku gdje je glavni grad Male jer je prevelik i prenaseljen da biste doživjeli pravi rajski užitav kakav ostali otoci nude.

Nas je put odveo nakon Malea na otok Mamigli, 17 minuta dodatnog leta lokalnom aviokompanijom, a zatim brzim brodićem 10 minuta do otoka Nalaguraidhoo u Sun Island Resort. Nakon što sletite na internacionalni aerodrom u gradu Male, ostali dio transfera do resorta u organizaciji je i cijeni smještaja. Ako smještaj tražite putem nekih popularnih servisa, budite oprezni jer su cijene transfera izražene dodatno, a ne unutar izražene cijene, i kreću se od 80 dolara, ako je u pitanju samo speed boat, pa čak i do 450 dolara po osobi ako je lokalni let dulji od 40-ak minuta.



Nalaguraidhoo je dio južnog Ari Atolla s preostalim manjim otočićima i duljine je čak 1,6 kilometara, a širine 400 metara, što se smatra jednim od većih otočića. Njegova je posebnost i bujna vegetacija te samoodrživost koju je resort postavio uzgojem raznih biljaka, pa tako mjesečno uzgoje i do 20 tisuća kokosovih oraha, a tu su još i plantaže banana, papaja, i ostalog egzotičnog voća koje vam se i poslužuje tijekom cijelog dana u bogatoj buffet ponudi.

Sun Island je resort sa 4 zvjezdice i u svojoj ponudi nudi bungalove s pogledom na vrt, zatim na plažu, na zalazak sunca te najatraktivnije – one na samom moru. Cijena je uvijek ono što najviše muči turiste pri pomisli na Maldive, no ako proguglate cjelokupnu ponudu, primijetit ćete da nam je i to otočje postalo prihvatljivo za posjet. Cijene se kreću već od 3500 kuna za 5 dana polupansiona za 2 osobe, a ima i onih cijena preko vrtoglavih 50 tisuća kuna za 5 noćenja. All inclusive uvijek je opcija s kojom se ne morate brinuti što vas tamo čeka, jer na nekim otocima cijene pića i hrane mogu biti uistinu velike. Na otoku su se cijene obroka kretale od 30 eura po osobi, a pića i kokteli od 15 eura, dok je voda bila 2 eura.



Skuplji su dio ponude izleti koji se kreću od 50 do 175 eura po osobi, a u ponudi su snorklanje za vodenim kornjačama i tropskim ribicama, potraga za delfinima, ronjenje sa kitopsinom, najvećom ribom na svijetu koja obitava izvan koraljnog grebena upravo ovog otoka i uistinu je prava atrakcija ako naiđete na nju. Također, zabavan je dio izleta island hopping u sklopu kojeg organizirano posjetite lokalni otok gdje vas vodič upoznaje s kulturom i životom stanovništva. Zanimljivo je tu bilo vidjeti kako za izgradnju kuća i ograda koriste upravo odumrli koraljni greben, koji pretvaraju u kamen i koriste za gradnju. Tako je cijelo mjestašce izgrađeno od koralja. Nakon lokalnog otoka Fenfushi posjetili smo nenastanjeni tropski otočić kojismo sami mogli istražiti i uživati u egzotičnoj prirodi dok smo čekali roštilj koji se pripremao za nas na plaži.



Nalaguraidhoo je otok idealan za uživanje u morskim atrakcijama, jer u okviru koraljnog grebena, u samom plićaku možete roniti otkrivati šaroliki podmorski svijet Indijskog oceana, uz hranjenje raža i trčanje za malim, bezazlenim morskim psima u plićaku.



Koliko dana ostati? Optimalno, s obzirom na financijski trošak, bilo bi možda 5 noći, manje od toga nema smisla, a ako ste hedonist, slobodno se opustite jer stigli ste na vašu destinaciju. Ovaj otok nudi sve sportove, pa čak i golf-teren, odličnu gastronomsku ponudu uključujući lokalnu, europsku i azijsku kuhinju, restorane , te koktel-barove na plaži, za opuštanje tu je spa-garden u kojem ćete zaboraviti na sve napetosti i probleme, a za ljubitelje morskih dubina na raspolaganju je diving-centar.

Duljina boravka ovisi o tome jeste li tip za more ili za planine, koliko dana želite i znate uživati u ovoj prirodnoj atrakciji i morskom raju. Nestvarna tirkizna boja mora i bijela boja pijeska, uz azurnu nijansu neba i šarenu sliku podmorja, a sve to u ugodnoj toploj temperaturi zraka i mora. Ako ste s osobom s kojom se odlično slažete, možda se poželite i ne vratiti kući

Ovdje pročitajte Slađanine doživljaje iz jednako uzbudljive Šri Lanke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju