Durijan je omiljena, ali i omražena delicija u Maleziji, Singapuru i drugim dijelovima jugoistočne Azije. U Bangkoku ili Kuala Lumpuru opojni miris koji dopire sa štandova uličnih prodavača za toplih ljetnih dana nekima diže želudac, a drugima mami zazubice. Ukratko, ili ga voliš – ili ga mrziš.

To je kremasto voće tako intenzivnog mirisa da je zabranjeno u zrakoplovima i javnom prijevozu, a naljepnice s prekriženim durijanom mogu se pronaći na brojnim vratima restorana, taksija, brodova i domova. Iako u zračnom prometu durijan nije toliko kritičan kao 2 "greške“ zbog kojih će vam stjuardesa zabraniti ulaz u avion, bolje ga je pojesti na mjestima koja su za to predviđena. 

U nekim hotelima naplaćuju kazne za konzumiranje ili držanje durijana u sobi pa neposlušni gosti nerijetko moraju izdvojiti dodatni iznos za čišćenje sobe.   

Bez obzira na smrdljivu reputaciju, čest je sastojak slanih jela s rižom, grickalica, pa čak i slastica poput sladoleda, palačinki, milkshakeova, smoothieja te drugih napitaka. Na vrhuncu sezone, od svibnja do kolovoza, neki restorani posvećuju mu čitave jelovnike.

Durijan Durijan (Foto: Getty Images)

Brojni turisti kušanjem durijana ispituju granice izdržljivosti i izlaze iz zone komfora. Još se u 17. stoljeću pisalo o durijanu. Misionar Jacques de Bourges opisao ga je kao voće unutrašnjosti bijele poput snijega koja otkriva delikatan okus ponajboljeg europskog voća s kojim se niti jedno ne može usporediti.

U malezijskom vodiču piše da se slatkasti okus isprepliće s mošusnom aromom, no na popisu dojmova puno je više onih manje laskavih. Bayard Taylor, novinar koji je živio u 19. stoljeću, tvrdi da je jesti durijan žrtvovanje samopoštovanja.

„Durijan je poput tekućeg francuskog sira“, opisao je Anthony Bourdain svojedobno ovo kontroverzno voće.

Zabranjeno voće Zabranjeno voće (Foto: Getty Images)

Gastronomski stručnjak Bob Halliday iz Bangkoka nešto je nježniji u opisu i tvrdi da onome tko ga ne voli durijan miriše poput hrpe uginulih mačaka. No, kako kaže, tako je samo „na prvu loptu“. Kad ga naučite cijeniti, miris vas počinje privlačiti i tada shvatite da slinite poput mastifa.

Mrzitelji durijana miris uspoređuju s pokvarenim lukom i jajima, truleži ili sladoledu u pokretnom zahodu. Nazivaju ga i mješancem sira i voća, što se nekima sviđa i smatraju ga rajskim voćem – dok drugi, osjetljiviji na karakteristični miris smatraju da je izašao iz pakla.

Misterij godine: Gotovo cijela Amerika traži Hrvatsku Split +0 Dubrovnik

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju