Iz godine u godinu slavnu dubrovačku ulicu posjećuje sve više i više turista, pa nije ni čudo da se našla u društvu svjetski poznatih i očaravajućih ulica, kad je zapravo i ona sama takva.

Ugledni britanski portal Telegraph nedavno je objavio popis najljepših svjetskih ulica, a glavna dubrovačka, slavni Stradun, na tom se popisu našla na visokom trećem mjestu, ostavivši iza sebe poznate ulice poput berlinske Unter den Linden i barcelonske Ramble. Za nekoga kome je Dubrovnik nepoznat (ma zar ima uopće više takvih) ovo može biti iznenađenje, ali je zapravo, posve očekivano.

Orlandov stup, crkva sv. Vlaha i palača Sponza samo su neke od znamenitosti koje su pronašle mjesto na glavnoj dubrovačkoj ulici, a zadnjih godina Stradun (ali i cijeli Dubrovnik) dodatno je izreklamirala svjetski popularna serija Igra prijestolja, koja je dobrim dijelom snimana u Držićevom i Gundulićevom gradu.

Uz Stradun, evo i ostalih ulica kojima bi barem jednom za života valjalo prošetati.



1. Champs-Elysees, Pariz


Pariška "žila kucavica" često se titulira najljepšom avenijom na planetu. Dužine je nešto više od kilometar i pol, a spaja Trg Concorde s Trijumfalnim vratima. U "pogonu" je još od 17. stoljeća, a duž avenije nalaze se mnogi dućani, kafići, kazališta…

2. Ocean Drive, Miami

Ulica hotela izgrađenih u Art Deco stilu i nebrojenih barova u kojima turisti rado pijuckaju osvježavajući Mojito. Ovdje se smjestila i slavna vila Giannija Versacea, koji je upravo ispred nje surovo ubijen.

3. Stradun, Dubrovnik

Da, da, ulica kojom se svi rado dičimo itekako je prepoznata i diljem svijeta. Nalazi se u samom gradu, a proteže se između 2 gradska vrata (Pile, Ploče). Ulica je poznata još i po nazivu Placa.

> VIDEO Spektakularni prizori Dubrovnika iz zraka: Čarobni Grad kakvog nikada niste imali priliku vidjeti!

4. Nevski Prospekt, Sankt Peterburg

U ovoj ulici koja je duga gotovo pet kilometara, čovjek bi bez problema mogao provesti čitavi dan. Prolazi uz obalu rijeke Neve, a duž nje nalaze se neke od najvećih gradskih znamenitosti. Uz brojne palače, ovdje je i ogroman broj kafića, restorana i trgovina.



5. Broadway i Times Square, New York


Ulica koja vam je vjerojatno najpoznatija kao mjesto gdje postoji ogroman broj kazališta, glavna je ulica Manhattana. Duž nje nalaze se brojni trgovi i parkovi, od kojih je Times Square najpoznatiji. Spomenuti trg je zasigurno i najslavnije mjesto za doček nove godine, a to je tradicija koja traje od 1907. godine.

6. Unter den Linden, Berlin

Prevedeno "Ispod Lipe", ulica povezuje centar grada (praktički Alexanderplatz) s Brandenburškim vratima. Krase je stabla lipe (očigledno), a puna je trgovina, kazališta i znamenitosti. Ono što je Champs Elysees za Pariz, to je Unter den Linden za Berlin.

7. Vaclavov trg, Prag

Mjesto gdje su se odvijale važne stvari za češku povijest 20. stoljeća danas obiluje restoranima, hotelima i prekrasnim zgradama. Iako se nama osobno više sviđa Stari trg, ovome itekako vrijedi posvetiti vrijeme.

8. Royal Mile, Edinburgh


Ulica koja u sebi ima riječ "kraljevski" mora biti posebna, a bome i jest. Spaja edinburški dvorac s palačom Holyrood, prolazi starim dijelom grada i ulica je koju nijedan turist neće zaobići.

9. Via Dolorosa, Jeruzalem

Smatra se kako je Isus ovom ulicom nosio križ prije nego je razapet. U vrijeme Uskrsa ulica je prepuna hodočasnika, od kojih neki nose teške drvene križeve.



10. La Rambla, Barcelona


Dugačka oko kilometar i pol, Rambla je najslavnija ulica u gradu. Počinje od Kolumbovog spomenika, a završava kod Katalonskog trga. Buka, dernjava, kafići, suveniri dio su šarma kojeg donosi ova ulica, a biti u Barceloni i ne prošetati Ramblom je kao doći u Rim i ne vidjeti papu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju