Zlatno mlijeko
je napitak na bazi kravljeg mlijeka ili njegovih zamjena (npr. bademovo ili rižino mlijeko) u koji se dodaje mljevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se aromatizira sa cimetom, đumbirom, crnim paprom i kardamomom.

Ovaj se napitak u Ayurvedi i kineskoj medicini koristi stotinama godina, no na zapadu je postao popularan u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o kremastom napitku jarko žute boje koja se može ispijati samostalno ili dodavati drugim jelima, primjerice zobenim kašama, rižotima i slično.

Glavni mu je cilj pojačati imunitet, smanjiti upalne procese u tijelu i poboljšati probavu.

Sastojci za pastu od kurkume:

100 grama organske kurkume u prahu
1 čajna žličica crnog papra
1 žlica cimeta
1 žlica đumbira u prahu
100 grama kokosovog ulja
350 ml filtrirane vode

Pasta se može napraviti i od svježe kurkume (Foto: Shutterstock)



Priprema:
1. Zagrijte u loncu kurkumu, crni papar, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje pustite da smjesa zavrije, pa kuhajte oko deset minuta dok ne ispari višak vode.

Kuhanjem ćete smanjiti gorčinu iz kurkume i osigurati da vam pasta bude glatka.

2. Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smjesi dodajte sirovi med i sve zajedno dobro promiješajte.

3. Pohranite pastu u sterilnu staklenu posudu i stavite u hladnjak. Možete je tako čuvati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

4. Kada želite napraviti zlatno mlijeko, 100 mililitara mlijeka po izboru lagano zagrijte te pomiješajte s jednom do dvije žličice paste od kurkume.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte koja sva jela možete oplemeniti pastom od kurkume, odnosno zlatnim mlijekom.

Pasta od kurkume je dobra osnova za pripremu curryja (Foto: Guliver / Thinkstock / Stockfood)