Zlatno mlijeko napitak je na bazi kravljeg mlijeka ili njegovih zamjena (npr. bademovo ili rižino mlijeko) u koji se dodaje mljevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se aromatizira sa cimetom, đumbirom, crnim paprom i kardamomom.

Ovaj se napitak u ajurvedi i kineskoj medicini koristi stotinama godina, no na zapadu je postao popularan u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o kremastom napitku jarkožute boje koja se može ispijati samostalno ili dodavati drugim jelima, primjerice zobenim kašama, rižotima i slično.

Glavni mu je cilj pojačati imunitet, smanjiti upalne procese u tijelu i poboljšati probavu te očistiti jetru od toksina.

Sastojci za pastu od kurkume:

100 grama organske kurkume u prahu
1 čajna žličica crnog papra
1 žlica cimeta
1 žlica đumbira u prahu
100 grama kokosova ulja
350 ml filtrirane vode

Priprema:

1. Zagrijte u loncu kurkumu, crni papar, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje pustite da smjesa zavrije pa kuhajte oko deset minuta dok ne ispari višak vode.

Kuhanjem ćete smanjiti gorčinu iz kurkume i osigurati da vam pasta bude glatka.

2. Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smjesi dodajte sirovi med i sve zajedno dobro promiješajte.

3. Pohranite pastu u sterilnu staklenu posudu i stavite u hladnjak. Možete je tako čuvati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

4. Kada želite napraviti zlatno mlijeko, 100 mililitara mlijeka po izboru lagano zagrijte te pomiješajte s jednom do dvije žličice paste od kurkume.
 

"Najljepše“ mjesto na svijetu u koje je bio zaljubljen slavni nobelovac Kornati - 1 Kornati - 2 Kornati - 5 +1 Kornati - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju