Tu gdje Kupa ubrzano koči svoj tok i prelazi iz brdskog u ravničarski dio, smjestio se maleni gradić koji oduševljava svojim prizorima i bogatom poviješću. Između šumovitih brežuljaka i smaragdno plave rijeke ponosno stoji stari zrinsko-frankopanski grad Ozalj.

Ozalj je jedan od onih gradova za koje nikada ne biste pomislili da bi vam mogli pružiti dovoljno toga da biste u njemu proveli jedan dan. No, to zapravo nije tako. Bogata povijesna i kulturna baština, prekrasna priroda, vrhunska vina i fantastična gastronomija ponukat će vas da mu se ponovno vratite. Gradom dominira stari grad u kojem su stolovali Zrinski i Frankopani. Ali, povijest grada seže puno dalje.

Iako se Ozalj prvi puta spominje 1244. godine, pronađeni su dokazi da je život na ovim područjima postojao stotinama godina prije toga. Najstariji nalaz života na području je zemunica smještena u prirodnom udubljenju stijene, koja se može smatrati najstarijom nastambom u ovom dijelu Hrvatske.

Sjeverno dvorište Starog grada skriva temelje ranoromaničke crkvice koja je isto tako jedan od najstarijih u panonskom području. Arheološki nalazi koji prethode prvom spomenu grada svjedoče o brojnim usponima i padovima Ozlja i njegovih stanovnika. Od prapovijesti preko rimskog doma do ranog srednje vijeka, a sve zahvaljujući povoljnom položaju, brojni nalazi svjedoče o neprekidnom kontinuitetu naseljavanja.

Tijekom srednjeg vijeka Ozalj je bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih obitelji: Babonića, Frankopana i Zrinskih. A upravo su potonji zaslužni za današnji izgled Starog grada. Nikola Šubić Zrinski dao je sagraditi dvor 1556. godine, a tijekom 17. stoljeća doživljava svoju renesansu, kada Ozalj postaje neslužbena hrvatska prijestolnica u kojoj stoluje ban Petar Zrinski.

Nakon smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, grad pada u nemilost Habsburgovaca koji ga pljačkaju i iza sebe ostavljaju pustoš. Do sredine 18. stoljeća Stari grad je bio napušten, kada ga grof Rajmund Perlas temeljito preuređuje, a sljedeći vlasnik dodaje novi kat.

Danas je u ovdje smješten zavičajni muzej u kojem se nalazi bogata zbirka arheoloških nalazaka iz grada i okolice. Jedan dio muzejske zbirke posvećen je Slavi Raškaj, najslavnijoj kćeri ovog područja.



Slava Raškaj
rođena je i umrla u Ozlju. Naša najbolja i najplodnija slikarica cijeli je svoj vijek slikala motive koji su je vraćali u njeno djetinjstvo. Bila je gluhonijema djevojka koja je još u ranoj dobi u slikarskom izričaju pronašla svoj vid komuniciranja sa svijetom oko sebe. Iako je dobar dio života provela izvan Ozlja, uvijek mu se mislima i djelima rado vraćala. Danas se njezin grob nalazi na groblju kraj crkve sv. Vida u Ozlju.

Od gradskih znamenitosti u oči će vam upasti građevina koja se nalazi nedaleko Starog grada, a koja svojim izgledom podsjeća na renesansni dvorac. No, ne radi se ovdje o dvorcu već o staroj Munjari, odnosno hidroelektrani izgrađenoj prije stotinu godina, a koja je još i danas u funkciji. Zanimljivo je da je za njenu izgradnju bilo potrebno manje od godinu i pol dana te da ona nije služila za opskrbljivanje Ozlja strujom nego obližnjeg Karlovca. Munjara je danas jedan od najljepših primjera industrijske arhitekture u Hrvatskoj.

> Neotkrivena Vivodina: Sva bogatstva potpuno nepoznate Hrvatske!

Ozaljski kraj poznat je i po dobrim vinima. Na njega se nadovezuje vivodinska vinska cesta na kojoj su se smjestili najbolji vinari ovog područja. Tako ćete ovdje imati prilike uživati u vrhunskoj graševini, rajnskom rizlingu, frankovki, ali i staroj kraljevini.



Uz vrhunska vina, grad je poznat i po dobroj gastronomiji, a daleko najpoznatije jelo ovog kraja je janjetina s ražnja. A kada je gastronomija u pitanju, Ozalj se može pohvaliti i s jednim rekordom upisanim u Guinessovu knjigu. Tijekom 2015., Ozljani i njihovi gosti srušili su rekord u najdužoj štrudli na svijetu od 1479,38 metara. Na temelju tog događaja nastao je Štrudlafest koji će se ove godine održati 2. put po redu. Manifestacija u trajanju od tjedan dana svakodnevno će svim posjetiteljima približavati bogatu povijest grada, učiti ih kako se pripremaju štrudle, ali i predstavljati nove okuse omiljenog deserta.

Bili vi zaljubljenik u povijest, umjetnost, dobra vina, prekrasnu prirodu ili fantastičnu hranu, Ozalj će vas oduševiti svojom ponudom i mnogobrojnim mogućnostima. A, ako ga posjetite tijekom ljetnih mjeseci, osvježenje ćete pronaći na gradskoj plaži.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju