Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koji daje slatkoću voću, ali i medu te, primjerice, zamjenskim sladilima poput sirupa od agave. Baš kao i svaki drugi šećer, i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo.

Banane, mango, smokve i grožđe plodovi su s visokim postotkom fruktoze koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, što može rezultirati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.

Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće, poput borovnica, dinje i malina. No da bi se usporila apsorpcija fruktoze, ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga treba kombinirati na odgovarajući način.

U trendu Uštipci/Ilustracija Recept za najbolje uštipke Sinjski, vrlički, hercegovački: Sve tajne slasti najboljih uštipaka Savijača od tikvica/Ilustracija Ljetna bučnica Savršena! Recept za savijaču od tikvica i sira s gotovim korama Sataraš Najbolji recept za sataraš Miriše na sataraš: Recept za ljetni klasik koji savršeno paše uz meso, rižu ili tjesteninu

Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi, ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth te dodaje: "Upravo su zato jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići."

Razrežite pile na osam komada za manje od minute Piletina Pile Pečeno pile +0 Sastojci za pečeno pile - 2