Bešamel, bijeli umak ili sauce blanche popularno je jelo francuske kuhinje koje se priprema od mlijeka, brašna, maslaca i soli.

bešamelu možete uživati čak i ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla. Umjesto mlijeka upotrijebite biljnu alternativu od soje, a maslac zamijenite uljem.

Umak će imati bolji okus ako u njega dodate i malo muškatnog oraščića i prehrambenog kvasca, a po želji možete staviti i nešto češnjaka u prahu.

Sastojci za veganski bešamel:

  • 600 ml biljne zamjene za mlijeko od soje
  • 80 g brašna
  • 60 ml biljnog ulja
  • 1 luk
  • 1 lovorov list
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žlica prehrambenog kvasca
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • crni papar u zrnu po želji
  • sol po želji

Priprema:

  1. Ugrubo narežite očišćeni luk i stavite ga u biljnu zamjenu za mlijeko od soje zajedno sa štapićem cimeta, lovorovim listom i paprom u zrnu.
  2. Zagrijte biljnu zamjenu za mlijeko na štednjaku. Kada tekućina zavrije, uklonite lončić s vatre i pustite da se okusi sljube.
  3. Zagrijte ulje u većoj tavi ili manjem lončiću na umjerenoj temperaturi. Dodajte brašno i miješajte dok se sastojci ne povežu. Pirjajte sve zajedno oko dvije minute uz neprestano miješanje.
  4. Procijedite aromatiziranu biljnu zamjenu za mlijeko te postupno dodajte u brašno. Nastavite žustro miješati smjesu da izbjegnete pojavu bilo kakvih grudica.
  5. Dodajte prehrambeni kvasac, muškatni oraščić i češnjak u prahu. Posolite i popaprite po želji.
  6. Kada se umak zgusne, uklonite ga s vatre i upotrijebite dalje u željenom receptu. Dobar tek!

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju