Panna Cotta u prijevodu znači kuhano vrhnje, a odnosi se na ukusni desert koji se sastoji od slatkog vrhnja sa želatinom i voćnog preljeva. Svoj oblik poprima u kalupu, a može se aromatizirati kavom, vanilijom, rumom ili citrusima.

Povjesničari se dan-danas ne mogu dogovoriti odakle nam je točno došla Panna Cotta. Neki smatraju da se prvi put spominje u gastro zapisima iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a da su je izmislili slastičari iz Pijemonta. Drugi pak tvrde da je recept smislila jedna Mađarica koja je početkom prošlog stoljeća došla živjeti u Italiju.

Niti jedna stara kuharica ne sadrži recept pod ovim imenom, smatraju stručnjaci. Neki vjeruju da je povijest Panna Cotte ipak starija i da su je ljudi počeli spravljati još u 19. stoljeću.

Rječnik iz 1879. spominje latte innglese, što u prijevodu znači englesko mlijeko. Latte je napravljen na gotovo isti način kao današnja Panna Cotta pa neki vjeruju da je ovo isti desert, s drugačijim imenom.

Panna Cotta Panna Cotta (Foto: Getty Images)

Originalni recept, koji se može pronaći u kuharici iz Pijemonta iz 2000. godine, kaže da se ova slastica sastoji od vrhnja, šećera, mlijeka, ruma, marsale, želatine i vanilije. Nakon što se svi sastoji skuhaju, desert se izlije u kalup i ostavi preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan se napravi voćni preljev po želji i uživanje može početi.

Mi danas donosimo jednostavni recept za omiljenu poslasticu, uz dodatak preljeva od svježih trešanja.

Sastojci za Panna Cottu s trešnjama:

  • Pola litre mlijeka
  • Pola litre slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • Aroma vanilije
  • Nekoliko kapi ruma
  • 1 pakiranje želatine

Priprema Panna Cotte s trešnjama:

  1. Pripremite želatinu prema uputama na vrećici.
  2. Pomiješajte mlijeko, vrhnje, šećer, aromu vanilije i rum pa prokuhajte.
  3. Ostavite 10 minuta da se malo prohladi pa dodajte želatinu.
  4. Stavite smjesu u kalupe ili čaše pa stavite u hladnjak preko noći.

Preljev od trešanja:

  1. Za preljev će vam trebati trešnje i šećer. Količinu odredite po želji, ovisno o tome volite li slatke ili kisele trešnje.
  2. Kratko prokuhajte voće i šećer, ohladite pa prelijte preko Panna Cotte.
  3. Osim trešanja, možete koristiti bilo koje voće.
  4. Ovako pripremljena Panna Cotta može stajati u hladnjaku nekoliko dana.

Panna Cottu možete poslužiti u čaši Panna Cottu možete poslužiti u čaši (Foto: Getty Images)

Dobar tek! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju