Brownieji su čokoladni kolači za koje se vjeruje da su osmišljeni još u 19. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama. Obično se poslužuju sa sladoledom od vanilije ili šlagom.

Za one kojima nikad nije dosta čokolade tu je i recept za brownieje sa svilenim mousseom od čokolade.

Ova dekadentna čokoladna kombinacija idealna je za blagdanska druženja, a najbolje ju je poslužiti sa slatko-kiselim bobičastim voćem.

Slika nije dostupna Hrana i piće Čoko-kocke bez brašna: Recept s grahom koji će poboljšati okus sočnog kolača

Sastojci za brownieje:

400 g šećera
200 g brašna
170 g rastopljenog maslaca
40 g kakaa
4 velika jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
½ čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Sastojci za mousse:

375 ml vrhnja za šlag
170 g tamne čokolade

Slika nije dostupna Hrana i piće Browniesi bez pečenja: Desert koji je najbolje jesti nakon vježbanja

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije dok se svi sastojci ne sljube.

3. Dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu.

4. Smjesu za brownieje prelijte u namašćeni lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 35 minuta.

Slika nije dostupna Hrana i piće Nije brownie, nego blondie! Recept za sočne kocke s dodatkom bijele čokolade i oraha

5. Kada su brownieji pečeni, izvadite ih iz štednjaka i pustite da se ohlade do kraja.

6. Za mousse: pomiješajte 125 mililitara vrhnja za šlag s komadićima tamne čokolade. Rastopite smjesu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

7. Od preostalog vrhnja napravite šlag pa ručno umiješajte smjesu od čokolade.

8. Dobiveni mousse premažite preko ohlađenih brownieja te ih stavite u hladnjak na barem dva sata.

9. Poslužite kolač hladan s voćem po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju