Recept za janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom s preljevom od senfa, inćuna i limete u emisiju ''Kuhamo s Podravkom'' donio je čitatelj Alen Džinić, koji se prijavio na naš natječaj kako bi uz poznatog Podravkinog chefa Mišela Tokića pripremio jelo sa svojim omiljenim Podravkinim proizvodima.

Profesionalni kuhar, 21-godišnji Alen Džinić, svoju ljubav prema kuhanju otkrio je vrlo rano, a već s 15 godina počeo je kuhati jela kao pravi profesionalac.

''Imam bujnu maštu za crtanje i shvatio sam da mogu kuhinju i umjetnost spojiti u jedno i u tome sam se našao. Danas sam stvarno kreativan u uređivanju tanjura i to me čini sretnim, tu mogu iskazati sebe i biti dobar'' , rekao je Alen.

Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 10 Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U pripremi jela spojio je ribu, limetu i senf, što je ljudima čudno, kaže Alen, ali predrasude nestaju odmah nakon kušanja jela. Taj preljev ističe kao posljednji korak u pripremi jela koji ga čini zaista posebnim.

Kad se prisjeti svojih kulinarskih početaka, mladi kuhar Alen priznaje kako nije sve išlo tako glatko: ''Cijeli biskvit za tortu je izgorio. Tijekom pripreme otišao sam u sobu i samo osjetio miris. U cijeloj priči dobro je to što je pećnica ostala čitava, dobro da kuću nisam zapalio.''

Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 4 Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osim senfa, koji često koristi u kuhanju, otkrio je i koji mu je Podravkin proizvod zapravo favorit:
''Prilikom pripreme jela najčešće koristim Vegeta Maestro češnjak u granulama. Njega koristim svugdje, u mesu, marinadama, čak i u pripremi pašte.''

''Steak pržimo na već vrućem ulju, sedam minuta s jedne strane i četiri minute s druge. Važno je da ne okrećemo meso stalno. U pripremi ovog jela ljudi najčešće griješe kad pritišću meso uz tavicu, to ne bi trebalo raditi jer onda iz njega iscijedimo sve sokove pa može biti žilavo'', savjetovao je Alen kako pripremiti janjeće odreske, a mi vam preporučujemo da što prije isprobate ovaj kreativni i neočekivani recept.

Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 1 Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - JANJEĆI ODREZAK S KARAMELIZIRANIM MLADIM KRUMPIROM

Sastojci (za 2 osobe): 

Za preljev:

Za prilog:

Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 8 Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema: 

  1. Mladi krumpir s korom operite pod hladnom vodom, a zatim ga narežite na kockice veličine palca. Narezani krumpir skuhajte u hladnoj i posoljenoj vodi.
  2. Dok se krumpir kuha, pripremite meso. Predivan komad mesa, janjeći steak posolite, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja te pustite kratko da odstoji dok pripremite preljev. Za preljev u mužar stavite inćune, senf, sok od limete, malo naribane korice limete i maslinovo ulje, pa sve zajedno dobro sjedinite i ostavite sa strane nekoliko minuta da se sve zajedno dobro poveže.
  3. Maslinovo ulje ulijte u zagrijanu tavu. Na vruće ulje stavite steak i pržite sedam minuta s jedne strane i četiri minute s druge. Nakon okretanja mesa dodajte maslac, grančicu ružmarina i češnjak. Tijekom pečenja, meso prelijevajte masnoćom i sokovima koji su u tavi kako bi meso bilo još ukusnije i sočnije.
  4. Kad je meso gotovo izvadite ga i stavite na tanjur da se opusti i omekša. Za to vrijeme završite prilog.
  5. U tavu stavite maslac, otopite ga, dodajte ocijeđeni krumpir i glazirajte. Dodajte dimljenu crvenu papriku, majčinu dušicu i morsku sol po potrebi te na kraju pistacije koji ste unaprijed usitnili u blenderu. Krumpir promiješajte da se dobro sljubi sa začinima.
  6. Na središnji dio tanjura stavite krumpir, na njega sočan komad mesa janjetine izrezan na tagliatu pa sve to prelijte s dvije žlice preljeva koji će mesu i krumpiru dati još bogatiji i intenzivniji okus.

Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 11 Alen Džinić: Janjeći odrezak s karameliziranim mladim krumpirom - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju