Pohano, dinstano i zapečeno sa sirom. Zbog ovog recepta prekida se svaka dijeta, ali vrijedan je toga. Zapečena pohana piletina u umaku od rajčice nevjerojatno dobro ide uz sive kišne dane i one kada se jedva dočepate kuće zbog gužve u prometu.

Mirisan umak od rajčice sa svježim bosiljkom, parmezanom pojačani „poh“ i savršeno rastopljena mozzarella utješit će vas i nagraditi. Za pripremu ovoj jela trebat će vam malo više od pola sata, oko 40 minuta. Poslužite uz tjesteninu, prženi krumpir ili svježi kruh. 

Vrijeme pripreme: 40 minuta.

Sastojci za zapečenu pohanu piletinu u umaku od rajčice:

Za umak:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 ljutike, oguljene, sitno nasjeckane
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (oko 4 žličice)
  • 800 g pelata iz konzerve, ustinjenih
  • 2 čajne žličice sušenog origana
  • 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 10 g nasjeckanog svježeg bosiljka

Za piletinu:

  • 90 g šalice krušnih mrvica
  • 90 g šalice ribanog parmezana
  • 60 g višenamjenskog brašna
  • 2 jaja, istučena
  • 9 pilećih bataka bez kostiju (ili zabataka ili manjih prsa; bez kože ili s kožom, po želji), ako su veliki komadi, prerežite ih na pola
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 90 g naribane mozzarelle 

Priprema zapečene pohane piletine u umaku od rajčice:

  1.  Napravite umak. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu ili dubljoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku i pirjajte dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte češnjak i kratko ga popržite. Dodajte pelate, origano i mljevenu crvenu papriku. Kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta. Umiješajte bosiljak, posolite i popaprite.
  2. Priredite piletinu. Pomiješajte naribani parmezan i krušne mrvice u jednoj posudi. U drugu stavite brašno, a u drugu umućena jaja. Svaki komad piletine prvo umočite u brašno, pa u jaja, pa u smjesu mrvica i parmezana.
  3. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  4. Ispohajte piletinu. Zagrijte 4 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i ispecite panirane komade piletine, oko 4 minute po strani.
  5. Zapecite u pećnici. Stavite komade pohane piletine u lim za pečenje. Prelijte umakom i pospite ribanom mozzarellom. Pecite 10 minuta na 175 stupnjeva da se sir otopi i malo zapeče. 

Piletina Marengo: Specijalitet pobjednika kojim je Napoleon slavio kraj bitke Piletina Marengo - 3 Piletina Marengo - 1 Piletina Marengo - 2 +0 Piletina Marengo - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju