Cacio e pepe je popularno rimsko jelo na bazi tjestenine koji se s talijanskog doslovce prevodi kao sir i papar. To ne čudi s obzirom da su sir pecorino romano i crni papar glavni sastojci umaka s kojim se poslužuju špageti prilikom naručivanja ovog jela.

Sir pecorino romano i crni papar glavne su zvijezde i finog umaka s kojim možete poslužiti pečenu piletinu. Donosimo vam tako jednostavan, a tako ukusan recept koji će oduševiti vaše nepce.

Imajte na umu da je papar vrlo važna komponenta ovoga jela i da nećete postići željenu dubinu okusa, ako koristite prethodno samljeveni papar.

Za ovaj recept bit će vam potrebna tava od lijevanog željeza ili neki slični model s kojim možete termički obrađivati namirnice na štednjaku i u pećnici.

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 250 ml bijelog suhog vina
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 4 žlice naribanog sira pecorino romano
  • 1 limun
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol po želji
  • svježe smljeveni crni papar
  • biljno ulje
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Začinite piletinu sa soli i paprom i ispecite na nešto ulja u tavi. Zapecite meso s obje strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Do kraja ćete ga termički dovršiti u pećnici. Uklonite meso iz tave i stavite sa strane.
  3. U istu tavu dodajte sitno nasjeckani luk, pirjajte oko pet do sedam minuta.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  5. Podlijte tavu s vinom – postružite sve ostatke mesa s dna – i kuhajte oko tri minute.
  6. Dodajte i pileći temeljac i nastavite kuhati.
  7. Vratite piletinu u tavu i sve zajedno stavite u pećnicu na oko petanest minuta, odnosno dok meso nije pečeno do kraja, a umak nije reduciran.
  8. Izvadite piletinu iz tave, a tavu vratite na štednjak. Umiješajte u reducirani umak vrhnje za kuhanje i kuhajte par minuta.
  9. Umiješajte naribani sir pecorino i limunov sok. Začinite sa solju i svježe mljevenim crnim paprom.
  10. Poslužite pečenu piletinu s umakom i svježim peršinom. Dobar tek!

5 jela koje treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Ćufte u bijelom umaku Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta +2 Pileći ražnjići su hit svakoga ljeta i sezone roštiljanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju