Volite li gljive, onda znate i koliko se brzo kvare, no dobar ulov u šumi ili na tržnici možete sačuvati i dulje, ako gljive zamrznete.Gljive u hladnjaku mogu stajati tek nekoliko dana, ali „na ledu“ će trajati puno dulje. Prilikom kupnje odaberite mlade i svježe primjerke te ih iskoristite u što kraćem roku. U hladnjaku ih valja čuvati u papirnatim vrećicama, a nikako ne u plastičnima.

Portobello - 2 Hrana i piće "Odlične za mariniranje i pečenje": Portobello gljive s kojima su se mnogi kandidati MasterChefa susreli prvi put

Gljive nemojte zamrzavati svježe, nego ih prethodno blanširajte.  Nakon blanširanja možete ih zamrznuti na pladnju pa prebaciti u plastične vrećice, a iskoristite ih unutar šest mjeseci. Prilikom blanširanja, kako ne bi izgubile boju, u vodu možete doliti i nekoliko kapi octa. Možete ih i propirjati na maslacu ili luku i spremiti u plastične čaše pa zamrznuti.

Pohani šampinjoni Hrana i piće Kako ispohati savršene šampinjone? Recepti koje trebaju probati svi ljubitelji gljiva

Imajte na umu da se zamrzavanjem gljiva u umacima, osobito onima na bazi mlijeka ili vrhnja, kvari okus jela. Osim toga, višak pripremljenih jela s gljivama nemojte čuvati za sutra jer se podgrijavanjem stvaraju štetni spojevi koji mogu biti opasni za zdravlje.

Kako pripremiti savršena jela od gljiva, provjerite ovdje, a na portalu Kreni Zdravo možete doznati kako gljive pomažu za dizanje imuniteta i obranu od prehlada.

Priprema gljiva za zamrzavanje:

  1. Gljive temeljito očistite i uklonite drvenaste komadiće.
  2. Narežite ih na četvrtine ili ploške. Možete ih ostaviti cijele ako su dovoljno male.
  3. Pirjajte gljive na malo neutralnog ulja dok gljive malo ne omekšaju i otpuste vodu.
  4. Kada voda ispari ostavite gljive da se ohlade.
  5. Rasporedite gljive u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje pa stavite u zamrzivač.
  6. Smrznute gljive prebacite u vrećice za zamrzavanje pa istisnite što je više moguće zraka, zatvorite i označite datum kada ste ih zamrznuli.

7 neodoljivih: Prefina jela za uživanje u svakom danu ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Rolice Gratinirani krumpir +2 Umak/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju