Svježi kupus je iznimno fleksibilna namirnica. Iako se u Hrvatskoj najčešće riba na manje komade i jede sirov na salatu, ovo zeljasto povrće iz porodice krstašica možete iskoristiti na različite načine.

Svježi kupus možete upotrijebiti u pripremi raznih juha i variva – od njega možete napraviti čak i brzopotezni curry. Sljubite ga s nešto luka i češnjaka, začinite s curry prahom, dok će mu kremastu notu podariti kokosovo mlijeko iz konzerve.

Curry prah je mješavina začina koja originalno potječe iz Indije, a sastoji se od mljevenog korijandera, kurkume, kumiina, đumbira, papra i čilija. Prilagodite količinu curry praha u ovom jelu ovisno o vlastitim preferencijama.

Sastojci:

  • 250 ml kokosova mlijeka iz konzerve
  • 1 manja glavica svježeg kupusa (cca 800 g)
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1-2 žlice curry praha
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u većoj tavi pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckan luk. Pirjajte luk dok ne omekša, odnosno oko pet minuta.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
  3. Dodajte kupus narezan na trakice i pirjajte sve zajedno oko 15-ak minuta.
  4. Odmaknite prepirjani kupus na jednu stranu tave, a na izloženi dio stavite curry prah. Tostirajte curry prah oko jedne minute. Potom ga pomiješajte s kupusom.
  5. Podlijte kupus s kokosovim mlijekom, posolite i poparite po želji. Kuhajte sve zajedno još par minuta.
  6. Poslužite curry s kuhanom rižom i nekim termički obrađenim izvorom bjelančevina. Dobar tek!

Jelo za mesare? Recept za senzaciju od kupusa i mesa koja se jede 17. siječnja Cassoeula - 3 Cassoeula - 1 Cassoeula - 4 +0 Cassoeula - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju