Iako nas kroasan nepogrešivo podsjeća na Francusku i Pariz, jeste li već naišli na podatak da je ovo fino pecivo za doručak izmišljeno – u Beču? Povjesničari su došli i do prilično točne godine kada se ovo dogodilo, 1683. za turske opsade Beča. Neki, da podebljaju priču, vole isticati kako je croasan u Pariz donijela sama Marija Antoanetta, ali istina je manje blještava jer ipak je to bio August Zang, Bečanin koji je oko 1830. otvorio "bečku" pekaru u Parizu u ulici de Richelieu. Riječ croissant kao ime ovoga peciva nadjenut će mu se tek u kasnom 19. stoljeću.

I nakon više skoro četiristo godina uživanja u finom laminiranom pecivu s maslacem, drugo desetljeće ovog stoljeća, u mahnitom pokušaju da na svim poljima izmisli toplu vodu, primilo se i kroasana - i ne pušta ga. Prvo je 2013. gkroasana i američke krafne, a ljudi su čekali u redovima da ga probaju. Nešto kasnije iste godine, Kate Reid iz Melbournea ispekla je prvi cruffin (kroasan x muffin) - i za njega su i interes i redovi ispred pekarnice bili jednako ogromni.

Onda smo se skoro čitavo desetljeće odmarali od ovakvih inovacija, kada je 2022. njujorški Lafayette Grand Café izumio cromboloni – hibrid kroasana i krafne koje Talijani zovu bomboloni – a i recept i pekarnica postali su slavni preko noći. Krajem iste godine ("inovacije" ukroasanima očito dolaze u paru) Stéphane Louvard iz Maison Louvarda u Parizu došao je na ideju da kroasan napuni keksima s komadićima čokolade i nazvao ga crookie. I nije se dogodilo ništa.

Do prije nekoliko tjedana kada je jedan influencer u Parizu nabasao na Louvardovu izmišljotinu i snimio je za Tik-Tok. Internet pada, curice vrište, a pred slastičarnicom je svakodnevno red uplašenih pratitelja trendova koji se boje da danas neće dobiti svoj crookie.

Zato smo pronašli recept za ovaj viralni desert, pa ako vas zanima kakvog je okusa, već danas možete probati slasticu o kojoj priča čitav svijet. Naravno, ako vam Pariz nije usput. A i uštedjet ćete jer je cijena jednog crookieja nemalih 5,95 eura.

Sastojci za crookie:

  • 4 kroasana
  • 105 g neslanog maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • 75 g smeđeg šećera
  • 170 g brašna
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 160 g tamne čokolade, s minimalno 40 % kakaa, grubo nasjeckane

Priprema crookieja:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom.
  2. Pomiješajte maslac, šećer i smeđi šećer u zdjeli i tucite dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja i tucite, zatim brašno, kukuruzni škrob i sodu bikarbonu i tucite dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
  3. Ručno umiješajte komadiće čokolade i promiješajte.
  4. Prerežite kroasane vodoravno na pola, ali ne do kraja.
  5. U svaki kroasan namažite smjesu za kekse.
  6. Zatvorite kroasane i na vrh sa svake strane roščića namažite još malo tijesta.
  7. Posložite kroasane u pripremljeni lim za pečenje i pecite 10 minuta ili dok tijesto za kekse ne dobije boju.
  8. Ostavite ih 5 minuta na sobnoj temperaturi da se hlade i poslužite tople.

  Krafne na testu: Omiljena adresa u Zagrebu gdje se ide po krafne s nesvakidašnjim dodacima Krafne iz Proofa 33 - 7 Krafne iz Proofa 33 - 6 Krafne iz Proofa 33 - 5 +3 Krafne iz Proofa 33 - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju