Dok se većina Hrvata ne može odvojiti od svojih limenih ljubimaca ili zamisliti varijantu u kojoj bi dijelili automobil, u ovim se gradovima radi na smanjenju prometa, smoga i općenito zagađenja. U nekima se potiče korištenje javnog prijevoza, u drugima biciklizam, a negdje, pak pješačenje. U ovih 10 gradova u svijetu u posljednjih 5 godina drastično je palo korištenje osobnih automobila.



10. Genova, Italija

Kako bi smanjila promet na svojim cestama, Genova je, uspješno, uvela projekt dijeljenja automobila. Različiti korisnici koristili bi jedan auto tijekom dana, a putem Interneta ili pozivom rezervirali bi vrijeme korištenja te lokaciju.

Prema posljednjim dostupnim podacima (iz 2015.), ICS (Iniziativa Car Sharing) projekt samo u ovom gradu imao je oko 1300 korisnika i 40-ak automobila. ICS se proširio na još 10-ak talijanskih gradova, a sveukupni broj korisnika prelazi 22 tisuće i 600 automobila.

9. Rouen, Francuska

Uspješno se već godinama provodi projekt dijeljenja bicikala Cy'clic.

> Lijep rekord: Na ulicama Kopenhagena više bicikala nego automobila

8. Milano, Italija

Za vrijeme većih zagađenja, ovaj i još nekoliko drugih talijanskih gradova uvode zabranu prometovanja po centru. Ova zabrana popraćena je jeftinijim kartama za javni prijevoz, a u nekim gradovima iz zabrane su izuzeti hibridi.

7. Valencija, Španjolska

Ovaj grad 2014. lansirao je SmartCity platformu. Razni senzori postavljeni su po čitavom gradu, u autobusima te kao aplikacije na pametnim telefonima. Prikupljeni podaci odlaze u gradsku upravu i poduzetnicima kako bi razvili aplikacije koje će se koristiti za poboljšanje učinkovitosti rada javne uprave, a s vremenom će se proširiti i na druga područja, poput prometa, energetike i očuvanja okoliša.



6. Firenca, Italija

Centar grada je "zona a traffico limitato", odnosno zona ograničenog prometa. Ovdje mogu proći samo stanovnici, busevi i taksiji.

5. Duisburg-Hamm, Njemačka

Njemačka je prva zemlja koja uvodi biciklističku autocestu koja će spajati 10 gradova u Njemačkoj, a bit će 100 kilometara duga.

> Dan bez automobila: Osjetite slobodu na zagrebačkoj Žbici!

4. Solun, Grčka

Ovdje se rodila Grčka mreža zelenih gradova.

3. Rim, Italija

Samo trećina Rimljana još uvijek vozi automobil.



2. Osaka, Japan

Ovaj japanski grad poznat je po svojim "danima bez automobila" i električnim automobilima.

> Pariz 'vraćen' svojim stanovnicima: Bez automobila u centru Grada Svjetlosti

1. Boston, SAD

Nadimak mu je "pješački grad" jer 13 posto stanovništva kao sredstvo prijevoza koristi cipelcug.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju