U posjet Dubrovniku došli su turisti s brodova MSC Armonia, Costa Magica, Grand Celebration, Splendour of the Seas i Norwegian Jade.

Baš kao i nautički turizam, i kruzing turizam se u početku u Hrvatskoj razvijao stihijski te su njegov razvoj određivale inozemne brodarske tvrtke. Ipak, hrvatska aktivnost u daljem upravljanju kruzing turizmom povećala se donošenjem njegove razvojne koncepcije, odnosno utvrđivanjem vizije i misije razvoja kruzing turizma.

Prognoze potražnje u broju putnika s međunarodnih kruzera u Hrvatskoj za 2017. godinu kreću se od najmanje 1,5 milijuna do najviše 5,5, milijuna putnika. Pretpostavka je kako će prosječna stopa rasta iznositi oko 10%. Unutar svake kruzing destinacije treba voditi računa o tome da se promet brodova i posjetitelja planira tako da ni u jednom danu njihov broj ne prelazi granicu nosivosti kapaciteta. Prema istim procjenama, ukupan bi prihod od kruzing turizma u 2017. godini iznosio najmanje 75 milijuna eura, a ako bi se u obzir uzeo i indirektan prihod međunarodnog kruzinga, onda bi ukupan prihod iznosio oko 150 milijuna eura. Time bi se generiralo oko 1.500 radnih mjesta.

Upravo turizam kružnih putovanja čini važnu komponentu hrvatskog turizma, posebice, ako se ima na umu njegov dinamičan rast u svijetu kao rezultat cjenovne dostupnosti itinerera kružnih putovanja različitim segmentima turističke potražnje.

Iz Turističke zajednice Grada najavljeno je da će Dubrovnik od 1. svibnja do 1. studenoga posjetiti 30 posto putnika s brodova na kružnim putovanjima više nego u razdoblju prošle godine. Tako se očekuje dolazak 824 tisuće putnika za razliku od 2012. kada je kroz grušku luku u razdoblju od 1. srpnja do 1. studenog prošlo 664 tisuće putnika s brodova na kružnim putovanjima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju