Nedavno smo pisali o čarobnom Utrechtu,četvrtom nizozemskom gradu po veličini i naveli 10 razloga zašto bi ga valjalo posjetiti. Ipak, u međuvremenu smo naletjeli na ovu vijest, pa se sad čini kako imamo i 11. razlog.

Vijest o modernim i "pametnim" biciklističkim stazama oduševit će sve one koji vole prometovati na dva kotača, a uskoro planiraju vidjeti Utrecht. Naime, na jednoj od brojnih biciklističkih staza u gradu isprobava se novi sustav koji bi trebao omogućiti biciklistima što manje čekanje na semaforima.

Sustav imena Flo instaliran je prije par dana. On mjeri brzinu biciklista otprilike 100 metara prije dolaska na semafor i govori im trebaju li smanjiti ili povećati brzinu kako bi stigli na zeleno svjetlo.



Ekran instaliran sa strane, ukoliko zaključi da biciklist vozi prebrzo pokazat će kornjaču, a ako je brzina premala, pojavit će se slika zeca. U slučaju da je vaša trenutna brzina baš onakva kakva treba biti, dobit ćete palac gore. U slučaju da ipak ne možete izbjeći crveno svjetlo, na ekranu će se pojaviti krava.

Gradske vlasti Utrechta na ovo su se odlučile jer su se biciklisti najviše bunili na vrijeme čekanja na semaforu, a znajući da gradom dnevno prođe 125 tisuća biciklista, njihov glas itekako se čuje.

Prema najavama, sustav Flo trebao bi ubrzo zaživjeti i u drugim gradovima, kao što su Eindhoven i Antwerp, a ako se proširi po Europi vjerujemo kako će biti dobar poticaj svima da ostave automobil kod kuće i na posao krenu na dva kotača, što bi značajno smanjilo gužve.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju