Nakon objave najnovije selekcije Michelina za Hrvatsku, možemo se pohvaliti prvim restoranom s dvije zvjezdice. Laskava pohvala pripala je restoranu Agli Agmici u Rovinju.

Rovinjski restoran Agli Amici svoja je vrata otvorio 2021. godine. Ovo elegantno mjesto na šetnici između Grand Park Hotela Rovinj i marine, već je prve godine dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu.

Danas već naširoko poznata terasa s pogledom na staru jezgru Rovinja i otok Sveta Katarina odlikuje se iskrenom kuhinjom i profinjenom jednostavnošću. I naravno, autorskim potpisom najzaslužnijeg za ovo priznanje, chefa Emanuelea Scarella. Njegovi su degustacijski meniji protkani osobnom vizijom koja spaja talijansku tradiciju s lokalnim istarskim mirisima, morem, zemljom i njezinim plodovima.

11 hrvatskih restorana ima Michelina

Već ranije zvjezdicom nagrađeni restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) zadržali su svoje zvjezdice, a prva Michelinova zvjezdica prvi je put pripala zagrebačkom Dubravkinom putu.

"Novi Michelinov vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam.

Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogim turistima, a razvoj eno i gastro turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima. Čestitam svima koji su ove godine uvršteni u ovaj svjetski relevantan gastronomski vodič i vjerujem kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu", izjavio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

"Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a Michelinove  oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom doprinose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, a da se imamo čime pohvaliti dokazuje i ova selekcija Michelina koji uvelike doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije.

Emanuele Scarello, glavni chef restorana Agli Amici iz Rovinja Emanuele Scarello, glavni chef restorana Agli Amici iz Rovinja (Foto: Goran Sebelic/Cropix)

Činjenicu da Hrvatska danas ima ukupno 93 restorana nositelja neke od oznaka itekako ćemo znati iskoristiti u daljnjoj promociji, kako gastronomije kao proizvoda, tako i Hrvatske kao destinacije u cjelini", izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, glavnog nacionalnog partnera Michelina, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restoran Fakin iz Legrada pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s ovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Neobičan slučaj Drage di Lovrane: Zašto je hrvatski restoran vratio Michelinovu zvjezdicu? Draga di Lovrana Draga di Lovrana Draga di Lovrana +0 Draga di Lovrana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju