Avionski promet u konstantnom je porastu, pa je sve važnije na kakvom aerodromu boravite prilikom putovanja. Ovo je lista top 10 zračnih luka starog kontinenta.

Vodeći svjetski sajt za avioindustriju Skytrax nedavno je objavio godišnju listu nagrada za aviokompanije i zračne luke. Među nagradama dodjeljivala se i ona za najbolje europske aerodrome, gdje je pobjedu odnio jedan aerodrom u Njemačkoj. U istraživanje je bilo uključeno 39 parametara, uključujući komfor na aerodromu, lokaciju wc – a i poznavanje jezika osoblja koje je zaposleno u zračnoj luci.

10. Internacionalni aerodrom u Beču

Broj putnika na godinu: 22,8 milijuna

Udaljen je tek petnaestak kilometara od samog centra glavnog grada Austrije, a čitatelji i recenzenti Skytraxa u prvom su redu pohvalili aerodrom zbog čistoće, veličine i brze wi – fi veze. Odavde najčešće lete sljedeće kompanije: Austrian Airlines, NIKI i Eurowings.



9. Barcelona El Prat aerodrom

Broj putnika na godinu: 39,7 milijuna

Barcelonina zračna luka jedna je od najprometnijih u Europi, a to je postala zadnjih godina s obzirom na dolazak sve većeg broja low – cost kompanija. S aerodroma najčešće uzlijeću avioni Ryanaira, Norwegian Air Shuttlea i Vuelinga. Pohvale idu sjajnim mjestima za šoping, ali i dobroj hrani koju ovdje možete pojesti.

8. Koln – Bonn aerodrom

Broj putnika na godinu: 10,3 milijuna

Nalazi se samo 15 kilometara od južnog dijela Kolna i služi kao glavna luka niskotarifnog prijevoznika Germanwings. Pohvale je dobio zbog moderne arhitekture (doista izgleda sci - fi), čistoće i vrlo jasno napravljenog rasporeda.

> 10 najgorih aerodroma na svijetu

7. Aerodrom Kopenhagen

Broj putnika na godinu: 26,6 milijuna

Ovaj aerodrom jedan je od najprometnijih sjevernoeuropskih aerodroma i glavna je baza za Scandinavian Airlines i Norwegian Air Shuttle. Posebne pohvale dobio je radi izvrsno postavljenih znakova za putnike koji će i najsmotanijeg dovesti gdje treba doći.



6. Aerodrom Helsinki

Broj putnika na godinu: 20,1 milijuna

Dvadeset kilometara sjeverno od glavnog grada Finske, Helsinkija, smjestila se zračna luka koja je dom Finnaira, i jedno od glavnih mjesta koje koristi Norwegian Air Shuttle. Putnicima ovdje ne može biti dosadno, jer mogu razgledati umjetničku galeriju, kao i primjerice, muzej avijacije.

5. Aerodrom Amsterdam Schiphol

Broj putnika na godinu: 55 milijuna

Uf, 55 milijuna! Amsterdamski Schiphol jedan je od europskih aerodroma koji bilježe najveći broj putnika, a s njega najčešće polijeću KLM, Transavia i Delta. Otvoren je točno prije 100 godina, a poznat je po tome što pruža mnoge mogućnosti opuštanja od kojih posebno izdvajamo knjižnicu gdje možete čitati i u miru čekati let.



4. Aerodrom Frankfurt

Broj putnika na godinu: 59,6 milijuna

Amsterdam Frankfurtu gleda u leđa s gotovo pet milijuna putnika manje. Ovaj aerodrom treći je u Europi po broju putnika i jedno od najvažnijih tranzitnih mjesta na cijelom svijetu. Dom je i jedne od najvećih svjetskih kompanija, Lufthanse. Na njemu vrijeme do čekanja leta možete skratiti šopingirajući, uživajući u dobroj hrani…

> Što se događa iza zavjese? Stvari koje vam stjuardese nikada neće otkriti

3. Aerodrom London Heathrow


Broj putnika na godinu: 73,4 milijuna

Prvi europski aerodrom po broju putnika (drugi je pariški Charles de Gaulle) i ukupno treći svjetski! Najveći je i najpoznatiji od pet londonskih aerodroma. S njega najviše polijeću avioni kompanija British Airways i Virgin Atlantic, a s renoviranjem i izgradnjom Terminala 2 oduševljeni su i svjetski arhitekti. Uostalom, zgrada Terminala 5 ponovno je proglašena najboljim terminalom na svijetu.



2. Aerodrom Zurich

Broj putnika na godinu: 26,3 milijuna

Tek 13 kilometara od Zuricha smjestio se dom Swiss International Air Linesa koji povezuje najveći švicarski grad s ostatkom zemlje. Putnicima koji ovdje ostaju duže, aerodrom nudi mogućnost najma bicikla i posjet Švicarskom muzeju transporta u Lucernu.

1. Aerodrom Munchen


Broj putnika na godinu: 41 milijun

Ponovno, Munchen! Sjeveroistočno od bavarske prijestolnice smjestio se jedan od prometnih aerodroma starog kontinenta, a i nakon Frankfurta, najprometniji u Njemačkoj. Air Berlin, Lufthansa i Condor najčešće lete nebu pod oblake odavde, gdje vladaju čudesna arhitektonska postignuća. Ono što nam se posebno svidila je činjenica da, dok čekate let, možete zaigrati mini golf u obližnjem parku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju