Indija je jedna od onih država koje svi imamo na popisu destinacija koje želimo posjetiti barem jednom u životu. Predivni pejzaži, prekrasne plaže, vjerska središta i gradovi koje milijuni ljudi zovu svojim imenom. Dobrodošli u Indiju, najšareniju zemlju na svijetu.



No, jedno trebate znati unaprijed. Indija nije za svakoga. Ovo će vas mjesto gurnuti do vaših granica, pa čak i dalje od toga, a put će vam ostati urezan duboko u sjećanje. Jedno je važno znati prije nego otputujete u Indiju. Nemojte previše analizirati i uspoređivati. Indija je jednostavno neusporediva. Ova država pružit će vam magične trenutke koji će promijeniti način na koji gledate na svijet.

> Život u Indiji: Tromjesečna pustolovina dviju Hrvatica na Istoku

Indija je ogromna država s mnogo destinacija koje možete istraživati. Velik broj povijesnih lokaliteta, raštrkanih po cijeloj državi, prava su muka svakom putniku koji želi maksimalno iskoristiti svoje putovanje. Ako vas povijest previše ne privlači, tu je mnoštvo prirodnih ljepota. Od plaža u Goi preko himalajskih planina do metropolisa kao što je Mumbai ili uspavanih malih sela. Ovdje ćete pronaći sve što možete zamisliti.



Agra


Agra je najposjećenije mjesto u Indiji i dom mističnom Taj Mahalu. Vjerovali ili ne, ova je građevina toliko magična kao i sam njen naziv. Taj Mahal jedna je od najljepših građevina na svijetu, a uvrštena je i na popis Sedam svjetskih čuda. No, Agra ima puno više za doživjeti od Taj Mahala. Tu su Fatehpur Sikri i mnoge utvrde i grobnice.

Kašmir

Kašmir je potpuna suprotnost od ostatka Indije. On je kao indijska verzija Švicarske s niskim temperaturama i pejzažom koji uvelike podsjeća na Alpe. Neke od najljepših atrakcija u Kašmiru uključuju pogled na snijegom prekrivene planinske vrhove tijekom zime, prekrasne zelene doline ljeti, svevremenske samostane, slapove, jezera i vrtove. No, jedno morate učini pod obavezno. Voziti se brodom po jezeru Dai. Jezero je iznimno fotogenično, s plutajućim tržnicama, taksi brodovima i drvenim plovnim kućama s mističnim planinama u pozadini.

> Erotski motivi i seks ikonografija: Hramovi posvećeni vođenju ljubavi

Amritsar


Zlatni hram ili Sri Harmandir Sahib
 mistični je hram zbog kojeg se isplati doći u Amritsar. Holističko i religijsko središte Sikta i pravi simbol bratstva i jednakosti. Ovo svetište jedan je od najštovanijih hramova u zemlji, a osim zlatne boje, karakteriziraju ga četiri ulaza iz četiri smjera, čime se simbolizira da su svi jednako dobrodošli. Posjetite ga u ranim jutarnjim satima kako biste mogli uživati u izlasku sunca koje se diže iznad samog hrama.



Jaipur


Prekrasno mjesto prepuno povijesnih lokaliteta za istraživanje. Posjetite utvrdu Amber koja izgleda kao da je došla ravno iz bajke. Ne propustite ružičaste saće Hawa Mahala, poznatijeg kao "palača vjetrova". Oba mjesta iznimno su popularna kod lokalnog stanovišta i turista te je najbolje da ih posjetite rano ujutro kako biste izbjegli gužve.

Jodhpur

Dobrodošli u Plavi grad, dom utvrdi Mehrangarh, spektakularnom arhitektonskom remek djelu koje je izgrađeno na kamenoj litici visokoj 122 metara. Ovo je jedna od najvećih utvrda u Indiji, spomenik velikoj moći, prestižu i povijesti.

> Prirodni mostovi: Nevjerojatne konstrukcije isprepletene od korijenja živih stabala

Goa

Ako su egzotične plaže i opuštanje u wellnesu više za vas, onda je Goa mjesto na koje jednostavno morate doći. Fantastično za relaksaciju, upoznavanje s drugim putnicima, surfanje, skijanje na vodi ili razgledavanje brojnih utvrda koje se ovdje nalaze. Plaže su jednostavno predivne, a što je ljepše nego uživati u pogledu na zalazak sunca ispod kokosa ispijajući koktel?

New Delhi

Glavni indijski grad nije baš za svakoga. Podjednako lud i kaotičan, ovo je grad koji je prepun siromaštva. No Delhi je kao azijski Rim, s nebrojeno mnogo povijesnih lokaliteta. Od prekrasnog Lotusovog hrama do Qutb Minar, najviše minarete na svijetu, Delhi je dom fascinantnim mjestima koje svakako valja posjetiti i istražiti.



Hampi


Ako ste u potrazi za mirnim mjestom, ne morate tražiti dalje. Ovo je pravi dragulj, nestvarno vilinsko selo s ruševinama, jezerima, stjenovitim gromadama i zelenim rižinim poljima. Veličanstveno okruženje ostavit će vas bez daha kada budete istraživali drevne ruševine i hramove ili kad se budete uspinjali do Majmunskog hrama s kojeg se pruža spektakularan pogled na okolicu.

> Grad u kojem ne zaključavaju kuće, a uopće nema kriminala

Darjeeling


Ako volite čaj onda jednostavno morate posjetiti Darjeeling koji se nalazi na obroncima Himalaje i na kojem se uzgaja jedan od najpopularnijih čajeva na svijetu. Ako pak ne volite čaj, svejedno ga morate posjetiti zbog budističkih samostana i kolonijalne arhitekture.

Mumbai

Mumbai, prije poznatiji kao Bombay, grad je s mnogo lica. Od blještavog Bollywooda do najvećih slamova u Aziji, ovaj grad ostavit će veliki utisak na svakog putnika. Uvijek glasan i dosta zagađen, Mumbai je grad s neprekidnom energijom. Ovdje nema između; ili ga volite ili ga mrzite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju