Dok je u 11. stoljeću ovdje živjelo čak 100 tisuća ljudi, danas je to grad duhova. Ani, smješten u turskoj pokrajini Kars, u blizini granice Turske i Armenije, izdiže se na obroncima iznad rijeke Aharjan.

Kroz stoljeća bio je pod dinastijom Bargadit, pod čijim je vodstvom doživio najveći procvat, ali i pod bizantskom, otomanskom te seldžuskom vlašću.



U 10. i 11. stoljeću, kao glavni grad Bargatidskog armenskog kraljevstva, koje se prostiralo područjem današnje Armenije i istočne Turske, bio je raskrižje trgovačkih ruta, a našao se i na putu svile. Njegove crkve, palače i utvrde bile su najnaprednije na svijetu, kako tehnički, tako i umjetnički.

Opasan je zidinama, izgrađenima u 10. stoljeću, a poznat je i pod nazivom Grad 1001 crkve. Iako je ovo preuveličano, arheolozi su pronašli ostatke 40-ak crkvi, kapelica i mauzoleja. U 13. stoljeću mjesto su napali Mongoli, a velebne građevine uništila su i dva potresa.

Do 17. stoljeća ovo je mjesto bilo zaboravljeno, a tijekom prošlih stoljeća zanemarivano, no već nekoliko godina arheolozi rade na njegovoj restauraciji i očuvanju vrijednih građevina, koje su od lani i na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.


Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju