Grad Toulouse broji 450 tisuća stanovnika, ali s okolnim područjem brojka se penje na milijun i 250 tisuća, čime je Toulouse po veličini smješten odmah iza Pariza, Lyona i Marseillea.

Nalazi se na jugu zemlje, gotovo na pola puta između Atlantika (udaljenost 230 kilometara) i Mediteranskog mora (udaljenost 150 kilometara). Pariz je udaljen 680 kilometara, do njega brzi vlak dolazi za pet i pol sati, dok do Marseillea ima 400 kilometara.

Jedan od domaćina Eura 2016 nastao je i razvio se iz nekadašnjeg galskog grada imena Tolosa, koja je u 5. stoljeću bila prijestolnica vizigotskog kraljevstva. Ipak, vjerojatno je najpoznatiji po svojoj arhitekturi. Gradom prevladavaju ružičaste cigle od terakote tako da nosi nadimak La ville rose (ružičasti grad).

Grad je i sjedište Airbusa, jednog od najvećih i najvažnijih svjetskih proizvođača aviona. Samim tim, jedan je i od centara europske avioindustrije. Također, ovdje se nalazi i sjedište satelitskog navigacijskog sustava Galileo. Uza sve to, četvrto je studentsko središte u zemlji.



Kako do Toulousea?

Avionom do Marseillea i Pariza je jedna od opcija, a s udaljenostima smo vas već upoznali. Što se tiče putovanja automobilom, od Zagreba do ovdje trebate preći dugačkih 1500 kilometara. No, putem prolazite kroz talijanske ljepotice Veneciju i Veronu, zatim Nicu i Cannes, a možete svratiti i do Marseillea. Nama koji više od svega volimo putovanja, ova je opcija itekako privlačna.

Znamenitosti

Capitole de Toulouse (gradska vijećnica) čest je motiv na razglednicama grada jer izgleda (pogotovo noću) naprosto veličanstveno. Njen neoklasicistički stil u kojem je napravljen, privući će svakog ljubitelja umjetnosti. Još jedan česti motiv razglednica je i most Pont Neuf, izgrađen u 16. stoljeću. Napravljen je na sedam lukova, prelazi rijeku Garonne, a između ostalog, zanimljiv je i zbog svoje nesimetričnosti. Kroz grad prolazi i Canal du Midi (kanal dva mora) koji spaja Atlantik i Sredozemno more. Točnije, kanal se u Toulouseu ulijeva u gore spomenutu rijeku i nastavlja put prema oceanu.



Ako ste slučajno gladni…

Ovo je svakako jedan od gastronomskih centara Francuske, tako da ćete naći mnogo vrhunskih restorana, a pitanje je tek, koliko vam je džep dubok. Ako ste jedan od onih koji nemaju novčanih briga svakako preporučamo restoran Michel Sarran, koji nosi i dvije Michelinove zvjezdice. Jela su od 50 eura na više, ali ovo je mjesto zbilja posebno... Naravno, tko nema za fine restorane uvijek može otići u Wok to Walk i za desetak eura uzeti izmiješanu rižu, meso, povrće i uživati u mirisima kineske kuhinje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju