Konačno je zahladilo i planinske vrhove prekrile su prve pahulje. Vjerujem da su ljubitelji skijanja jedva dočekali promjenu vremena i dolazak prave zime te je sada pravo vrijeme za planiranje skijanja. Ima par stvari koje mi Hrvati volimo i bez kojih godina ne može samo tako proći. Jedna od njih je i odmor na nekom od mnogobrojnih skijališta, a druga je mamina sarma koja se nosi na skijanje. Zašto ove godine ne biste razmislili o tome da maminu sarmu povedete na neko od mnogobrojnih slovenskih skijališta?

Krvavec

Krvavec je jedno od boljih skijališta u Sloveniji s preko 30 km uređenih staza . Ovo skijalište nalazi se na nadmorskoj visini od 1450 do 1971 metara nadmorske visine što ga čini idealnim za skijanje na prirodnom ili umjetnom snijegu. Krvavec nudi raspon staza koje će zadovoljiti sve vrste skijaša, od početnika do onih iskusnih.



Posebnost Krvavca je to što se nalazi samo 30 kilometara, odnosno nekih pola sata vožnje od Ljubljane, tako da svoju večer možete završiti ispijajući kuhano vinu u samom središtu slovenske prijestolnice. Na Krvavcu je za djecu do 12. godina obavezno nošenje zaštitne kacige, a ako nemate kacigu možete ju unajmiti u ski rent servisu koji se nalazi na kraju žičare.

Isto tako ski rent servis nudi pregršt druge oprema, tako ćete ovdje bez problema naći sve od igle do lokomotive. Početna cijena za najam kompletne skijaške opreme je od 25 eura po osobi. Ponuda smještaja na Krvavcu je raznolika te, ovisno o afinitetima, ima za svakoga po nešto.

 

Rogla

Rogla je skijalište koje nudi minimalno stotinu dana skijanje godišnje. Bilo da se radi o daskanju, skijanju, trčanju na skijama, sanjkanju od kasne jeseni pa do ranog proljeća, garantirano ima dovoljno snijega za pravu zabavu. Rogla se prostire na preko 100 hektara površine a opremljena je s 11 žičara, uz sve to uređeno je i nekoliko desetaka staza za skijaške trkače.

Borderi će ovdje doći na svoje adrenalinskim spustom po snježnom kanalu pripremljenom samo za njih. Rogla je jedno od rijetkih skijališta u kojem na jednom mjestu možete naći dobre staze za skijanje ali i fenomenalan wellnes centar. Terme Zreče nalaze se tek nadomak skijališta a nude odlično wellnes opuštanje nakon cjelodnevnog ludovanja po snijegu.

Pohorje

Uz Krvavec, Pohorje je najveće slovensko skijalište koje se prostire na čak 250 hektara površine te ima preko 60 kilometara uređenih staza za početnike i iskusne skijaše. Pohorsko skijalište opremljeno je s kružno-kabinskom žičarom, 16 vučnica, jednom četverosjedežnicom, 3 dvosjedežnice i jednom šetsterosjedežnicom. Smješteno uz sami Maribor ovo skijalište isto tako nudi bijeg od snijega u obližnji grad koji nudi pregršt zabave. Ipak je Maribor studentski grad.



No, ako se više volite izležavati i odmarati nakon skijanja onda će vas svakako zadovoljiti bogata ponuda wellnes & spa centara. Posebnost Pohorja je ta što je veći dio terena prekriven travom što, u slučaju male količine snijega, omogućava kvalitetno skijanje. No bez obzira na to većina staza pokrivena je topovima za umjetni snijeg te se time omogućava minimalno 100 dana skijanja. Mariborski Ski centar danas je jedan od najvećih u Sloveniji s velikim snježnim stadionom na kojem se održava poznata 'Zlatna lisica' koja je dio svjetskog kupa u alpskom skijanju za žene.



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju