Trganci su poznata tradicionalna kontinentalna hrana u kojoj su nekad uživali stari Međimurci. I danas ih mnogi spremaju kao posebnu deliciju i iznenađenje za svoju obitelj i goste, a njihova je tajna što će vas zaista zasititi. Pitate se zašto? Čitajte dalje i saznajte sve o ovom poznatom međimurskom specijalitetu koji danas u Čakovcu možete pronaći čak i u fast food varijanti.

Međimurje je poznato po mnogim jelima od brašna, među kojima se posebno ističu domaći kruh, različite pogačice pečene u krušnoj peći, tjestenine kao što su rezanci, šiškrlini, žličnjaci, ali i deserti kao što su zdigani kolači i hitači. Naravno, među poznatijima su i trganci, tradicionalan težački obrok Međimuraca. Često su se nalazili na stolovima jer su zasitni, a budući da su Međimurci poznati kao radišni, često su uživali u trgancima jer su ih okrijepili i dali im snagu za nastavak rada.

Osnovni su sastojci brašno, voda i sol, a uz dodatak slanine, domaćeg kiselog vrhnja, mljevene crvene paprike i papra, ovo slasno jelo prava je rapsodija na tanjuru. Oni pravi međimurski nisu rađeni strojno, pa je tajna kvalitete u tome što se sve radi ručno.

Poželite li ih pripremiti kod kuće, slijedite recept jer je priprema zaista jednostavna i ne traje dugo. Umijesite tijesto s brašnom, soli i mlakom vodom, rukama ga pokidajte u manje komade i raznovrsne manje oblike stavljajte u vruću slanu vodu. Kuhajte ih 10 minuta nakon čega ih je potrebno iscijediti i zatim slijedi onaj čarobni dio, dodaci koji ovom specijalitetu daju posebnu čar. Varijacija ima mnogo, a u nastavku vam donosimo gdje ih možete probati u Međimurju, a možete ih ponijeti čak i kući!

U restoranu Le Batat u sklopu LifeClass Termi Sveti Martin koji se diči healthy dining konceptom dolaze u varijanti s biftekom i umakom od gljiva. 

Nešto dalje u restoranu Terbotz možete ih probati u tri varijante – sa zeljem, s telećim hrbatom i koricom od špeka i u kombinaciji s veprom u umaku od šumskih gljiva. 

Kad se spuštate prema nizini, stanite u Međimurskim dvorima, gdje ih, osim što možete guštati u trgancima, možete i samostalno naučiti raditi. Priključite se radionicama kuhanja pod nazivom “Etno Art Chef”. Radionice kuhanja predviđene su kao poludnevne, jednodnevne ili višednevne, s brojem polaznika od 2 do 15 osoba, što omogućuje svakom polazniku aktivno sudjelovanje u cjelokupnom procesu pripreme i posluživanja jela. 

Uz trgance, učit ćete o pripremi međimurske gibanice, pogače sa sirom, trepa, krpica sa zeljem, kalapajsanog kalampera, tenfanja i mnogih drugih međimurskih specijaliteta. Važan je aspekt tradicijskih kulinarskih radionica i kreativno izražavanje te edukativni sadržaji iz područja etnobaštine, kulture života i rada „naših starih“ te pozitivnog odnosa prema zdravoj prehrani.

Tražite li ih u Čakovcu, zaputite se u Restoran i vinariju Shamper gdje se pripremaju u nešto pikantnoj varijanti s porilukom na slaninama, a za one koji ne vole ljuće, u ponudi je juneći file u umaku od luka i špeka s trgancima i hajdinskom kašom. 



Druga je stanica u Čakovcu i Međimurska hiža gdje se trganci poslužuju u kombinaciji sa slaninom i vrhnjem. 

Naš je apsolutni favorit  ponuda restorana Central Park gdje trganci dolaze, pazite, u takozvanoj fast food to go verziji. Naravno, probati ih možete i u samom restoranu, a bazu čini tjestenina odnosno trganci u klasičnoj verziji, od buče i heljde. Na bazu možete dodati slane dodatke kao što su vrhnje, kosana mast s lokalnog OPG-a Kirić, svježi sir OPG-a Krnjak te zapečeni luk. Volite li slano, odaberite prženu prezlu i pekmez od šljiva, ribizla i maline ili pa orahe. Sve to možete posuti i hrskavim lukom, čipsom od jabuka ili pancete te bučinim golicama. Mljac! 

U ovom su restoranu otišli i malo dalje i osmislili zaista posebne slasne kombinacije. Ona koja posebno iskače su carbonara trganci od buče s guanciale pancetom, a tu su još i trganci od heljde s prženom prezlom i pekmezom od malina i trganci od buče s vrhnjem, kosanom masti i čipsom od špeka. Sve ovo možete isprobati i u restoranu, al i ponijeti kući. Stoga iznenadite svoje frendove i obitelj ovom izvrsnom međimurskom poslasticom!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju