Odbrojavanje – poljubac (obično dragoj) osobi pored sebe – čestitanje Nove godine svima prisutnima. Ovako izgleda svima poznati scenarij samog početka nove godine - i ne razlikuje se puno u većini svijeta. Zanimalo nas je kako je nastao.

Mogli bismo parafrazirati poznatu izreku o putovima i reći da svi običaj sežu u Rim. Tako je barem što se tiče današnjih zimsko-blagdanskih običaja zapadnog svijeta koji korijene vuku od rimskih Saturnalija. Ovaj zimski festival ili poganska svetkovina održavao se između 17. i 23. prosinca kao znak štovanja Saturna i obilježavanje zimskoga solsticija.

Bogu poljoprivrede počast se odavala kićenjem doma zelenilom, darivanjem bližnjih, druženjem s prijateljima i obitelji te bogatim gozbama uz koje nije nedostajalo ni vina, pa je narod, pa - bio prilično pijan. U takvom stanju poljubac je logičan nastavak zabave, iako sam čin ljubljenja nije bio službeni saturnalijski običaj, svakako je bio nešto usko povezano sa Saturnalijama.

No, srednjovjekovni vikinški festival Hogmanay stari je škotski ekvivalent novogodišnjem slavlju na kojem je običaj bio, uz druženje, ples i pjevanje – izmijeniti i poljupce uz najbolje želje za novu godinu. Ti poljupci nisu bili nužno romantične naravi, ljubili su se prijatelji i obitelj, zapravo – svi prisutni, a taj se običaj i do danas zadržao u Škotskoj gdje je sasvim normalno da u ponoć, na samom početku mladog ljeta, kao i kod nas, izljubite baš svakoga u prostoriji.

Ovaj se običaj proširio i u Englesku i europskim kopnom, a kasnije je preplovio i Atlantik te stigao u SAD. Za širenje s one strane bare zaslužni su bili njemački imigranti, o čemu izvještava New York Times davnog 3. siječnja 1863. primjedbom da su se "srdačni poljupci izmjenjivali oko ponoći“. Nijemci su u Americi smatrani "boljim" imigrantima nego drugi europski useljenici, pa su se zato i njihovi običaji spremnije preuzimali i širili.

Novogodišnji poljubac ipak nije samo trenutna afektivnost, on ima i praznovjerno značenje: dok sat otkucava početak nove godine morate nekoga poljubiti ako je ne želite čitavu provesti usamljeni. Danas je ponoćni poljubac jedna od najraširenijih novogodišnjih tradicija – ili praznovjerja – kojoj prethodi slatko komešanje i traženje "dobre pozicije" u posljednjoj minuti stare godine. Vjerojatno je nepotrebno reći da sreću ne donosi ljubljenje na silu, a obično niti pretjerivanje u odavanju počasti Saturnu, onako kako su to činili žedni Rimljani s početka teksta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju