Putovanja imaju veliki utjecaj na okoliš. Primjerice, da je komercijalno zrakoplovstvo država, zauzimalo bi šesto mjesto po ukupnim emisijama ugljičnog dioksida (između Japana i Njemačke), ako je vjerovati podacima Instituta za proučavanje okoliša i energije iz 2019. Teret smanjenja ugljičnog utjecaja putovanja leži na mnogima, od korporacija do zemalja, no ostaje činjenica da su važne i odluke svakog pojedinca. Ovo su samo neke stvari koje ekološki osviješteni putnici mogu učiniti kako bi smanjili negativni utjecaj na planet

1. Zaboravite biznis klasu

Analiza tima Svjetske banke za okoliš i energiju, pokazala je kako cijene karata prve klase mogu uzrokovati i do devet puta više emisija od ekonomskih karata zbog prostora koji osiguravaju putnicima u zrakoplovu. Dakle, jedan let u prvoj klasi mogao bi biti ekvivalent devet letova iste udaljenosti u ekonomskoj klasi! Izbjegavanje biznis klase dakle, smanjuje zagađenje. Koljena i leđa vam možda neće biti zahvalna što ste se ugurali u ekonomično sjedalo, ali klima bi mogla.

2. Ne uzimajte „nadogradnju“ kod najma automobila

Jeste li ikada rezervirali najjeftiniji (i najmanji) dostupni automobil za najam, samo da biste na šalteru dobili puno veće vozilo? Ovo vjerojatno osjećate kao trijumf, ali taj trijumf podrazumijeva veće zagađenje. Osim što su jeftiniji, ekonomični automobili su općenito i štedljiviji. Dakle, nadogradnja nije uvijek dobra stvar, a vi radije razmislite kako uštedjeti na gorivu ali i manje zagaditi okoliš.

3. Gasite klimu kad izlazite iz hotelske sobe

Sve u svemu, hotelske sobe su prilično "učinkovite". Mnogo su manje i lakše za grijanje i hlađenje od tipičnog doma. I općenito se grade imajući na umu uštedu energije (budući da hotelske tvrtke snose račun). Ipak, hotelske sobe su pod stalnom klimom, čak i kada su prazne. Jednostavno smanjite grijanje ili klima uređaj kada napuštate hotelsku sobu. Istina je da se u nekim hotelima klime automatski gase, ali u nekima to nije slučaj.

„Čarobni“ vrtovi na kraju grada: Mjesto na kojem Zagrepčani bez muke mogu uzgajati eko povrće i roštiljati Gruntek - vrtovi budućnosti za najam - 9 Gruntek - vrtovi budućnosti za najam - 8 Gruntek - vrtovi budućnosti za najam - 10 +6 Gruntek - vrtovi budućnosti za najam - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju