Sky Pool prozirni je bazen-most koji stoji u zraku, odnosno 35 metara iznad zemlje povezuje dvije stambene zgrade u kompleksu Embassy Gardens u jugozapadnom Londonu.

Most dovršen 2021. dizajnirao je studio HAL, a njegov osnivač Hal Currey prilokom otvaranja rekao je: "Prozirnost, lakoća i činjenica da se nalazi između dvije zgrade ono je što ga čini jedinstvenim, a maštu zaokuplja i činjenica da plivači mogu vidjeti tlo, a ljudi ispod njega mogu vidjeti nebo“.

Bazen-most nazvan je Nebeskim bazenom, Sky Pool, dug je 25 metara i u potpunosti je napravljen od akrilnih ploča, omogućujući tako plivačima da promatraju prolaznike ispod sebe. To je najzabavnije plivanje na svijetu, smatraju tvorci ovog bazena.

Ideja o gradnji potpuno prozirnoga bazena, bez vidljive konstrukcije, na početku projekta činila se nemogućom, pa je projektantski tim čak počeo crtati studije kompromisnog rješenja – tek dijelom transparentnog, s vidljivim konstrukcijama.

Osnovna ideja ipak je postala stvarna zahvaljujući akrilnim pločama od kakvih se izrađuju golemi akvariji, a strukturu za bazen-most proizvela je tvrtka Reynolds Polymer Technology.

Akrilna podloga bazena debljine je 360 milimetara, a bočne su stjenke dvostruko tanje. Kako bi se smanjilo opterećenje akrilne strukture, ispod bazena postavljene su dvije čelične šipke promjera 38 milimetara koje povezuju dvije čelične kade koje se nalaze u zgradama i u koje je bazen uglavljen.

Budući da se bazen proteže između dvije zgrade, morao je biti projektiran tako da reagira na kretanje zgrada i istovremeno podnosi težinu vode, ali zbog visine na kojoj se nalazi - i vjetar. U skrivenoj čeličnoj konstrukciji nalaze se i stepenice, oprema za čišćenje bazena te sva tehnika vezana za pravilan rad i održavanje bazena.

Bazen je izgrađen u sklopu projekta Embassy Estates u okviru kojega je i veleposlanstvo SAD-a, pa se u bazenu ne može brčkati bilo tko, dapače, to ne mogu ni stanari koji ga svakodnevno gledaju sa svojih prozora.

Naime, u ovom londonskom stambenom kompleksu postoje luksuzniji i stanovi s nižom cijenom rente, pa pogađate, samo stanari najskupljih stanova smiju plivati uz pogled koji nudi ovo čudo arhitekture na 35 metara visine.

U britanskoj je javnosti ovaj projekt često kritiziran, ne naravno samo zbog bazena, već zbog toga što kompleksa, naime postoje "vrata za siromašne" koja odvajaju skuplje i jeftinije dijelove naselja, odnosno njihove stanovnike.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju