Odlučite li otputovati u Keniju i nađete se u Nairobiju, možete prošetati do centra i dan započeti camelccinom ili camelatteom.

Devino mlijeko posljednjih godina postaje sve popularnije na svjetskom tržištu, gdje postiže cijenu od otprilike 70 kuna za pola litre, a omiljeno je na Bliskom istoku te u nekim dijelovima Azije i Australije.

Okus devina mlijeka sličan je kozjem, iako manje oštar. Kada otpijete gutljaj, okus je slatkast, a potom se pojavljuje slankasta nota.
Primjerice, na policama trgovina u Dubaiju može se kupiti čokolada od devina mlijeka, kao i mlijeko s okusom čokolade ili jagode. Popularan je i laban, fermentirani mliječni napitak, kao i kremasti sladoled, koji chefovi koriste za kreativne recepte sa slanim notama.

Afrički kontinent dom je 80 posto deva, a više od polovice ih ima na istoku Afrike. U Keniji više od četiri milijuna deva luta zemljom, a od 1999. godine njihov broj je narastao četiri puta. Kako su cijene na svjetskom tržištu puno veće za devino nego kravlje mlijeko, Afrikanci ga nazivaju i "bijelim zlatom".

Za jednog od najvećih proizvođača devina mlijeka u istočnoj Africi, White Gold Camel Milka, prilike za rast su očite. Tvrtka proizvodi 500 litara mlijeka dnevno, a izvršni direktor tvrtke Jama Warsame napominje da su počeli širiti proizvodnju na aromatizirano devino mlijeko i jogurt.

Proizvodnja devina mlijeka nježnija je za planet od kravljeg. Za razliku od krava i ovaca, deve mogu prijeći 150 kilometara bez vode te preživjeti na visokim temperaturama, većim od 40 Celzijevih stupnjeva. Osim toga, devino mlijeko je i nutritivno bogatije od kravljeg. Sadrži tri puta više vitamina C, bogatije je masnoćama i proteinima, smanjuje kolesterol i pomaže u liječenju probavnih tegoba.

Osim toga, devino mlijeko može biti dobra alternativa onima koji su alergični na kravlje. Budete li imali priliku probati ga, nemojte je propustiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju