Ovaj prostor Hrvatske naseljen je od prapovijesnih vremena, a sama utvrda prvi puta se spominje 1243. godine, kada Bela IV. uviđa njenu važnost u borbi protiv Tatara. Postoji legenda koja kaže da se sam kralj sklonio na Kalniku sa svojom pratnjom bježeći od Tatara. Kako je lokalno stanovništvo bilo siromašno nisu imali ništa drugo čime bi hranili kralja pa su ga hranili šljivama, stoga su dobili naziv Šljivari. Nakon duge opsade grada Tatari su odustali, a spašeni kralj 'Šljivarima' je dodijelio plemićke titule.

To je legenda, legenda koja je nadahnula mnoge hrvatske pjesnike i književnike da napišu svoje djela.
Kalničko je gorje planinski lanac smješten sjeveroistočno od Medvednice, a dijeli dravsko od savskog porječja.



Zanimljivo za Veliki Kalnik je to što se u njega nije moglo ući kolima već samo pješice, a sam položaj utvrde bio je idealan kako bi se držala kontrola nad cestom kojom se prelazila Kalnička gora. Mnoga istraživanja pokazala su da je točno pored utvrde nekada prolazila rimska cesta koja je spajala mjesta Glogovnicu i Varaždinske Toplice.

Geološki gledano Kalnik je specifična 'stijena' koja je nastala na spoju dviju tektonskih ploča od kojih jedna pripada Dinaridima a druga Alpama, a zbog svoje relativno niske nadmorske visine i ravnice koja ga okružuje, doima se većom nego inače je. Visina stijena varira od 10 do 50 metara te su one idealne za sportsko penjanje, a u okolici samog Starog grada uređeno je nekoliko staza različitih težina.

Već dugi niz godina Kalnik privlači planinare na istraživanje i uživanje u prirodi. Tako je ispod same utvrde izgrađen planinarski dom, kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših u Hrvatskoj, i od kojeg vodi deset prekrasnih planinarskih staza. Najzanimljivija od njih svakako je staza Sedam zubi koja od planinarskog doma vodi preko sedam stijena do najvišeg vrha Vanilca. Dužina staze je 500 metara a za njezino svladavanje biti će vam potrebno 40 minuta. Zbog svojih sedam vrhova staza je veoma atraktivna i s nje se pružaju prekasni pogledi.

No, ono što se smatra najzanimljivijom 'atrakcijom' na Kalniku svakako je paragliding. U blizini najvišeg vrha nalaze se dva poletišta do kojih se može stići asfaltiranom cestom. Sletište se nalazi ispod planine u selu Kalnik na predivnoj zelenoj livadi. Visinska razlika između poletišta i sletišta je 280 metara, što je dovoljno da imate dugo i zanimljivo 'klizanje' kroz kalničko nebo i uživanje u prekrasnim pogledima. Strme stijene u kombinaciji s dobrim vjetrom pružaju višesatno jedrenje i duge prelete,a znalo se dogoditi da su oni manje iskusni završili u Sloveniji i Mađarskoj zbog snažnog vjetra.

Planinarski dom, od kojeg počinju staze i do kojeg se može doći automobilom, pravo je mjesto za obitelji koje žele provesti aktivni odmor bez puno razmišljanja gdje će ručati. Naime u planinarskom domu danas se nalazi restoran koji poslužuje lokalne specijalitete, ali i pruža uslugu smještaja sa čak 34 ležajeva.

Između planinarskog doma i same utvrde nalazi se velika ledina na kojoj se održavaju mnoge manifestacije. Najpoznatija od svih svakako su 'Kalničke uncutarije' koja se održava uoči 1. svibnja. Riječ je o zabavno glazbenoj manifestaciji koja je namijenjena svim posjetiteljima, od djece do aktivnih sportaša. Cilj ove manifestacije je privući nova i zadržati postojeće posjetitelje kalničkog kraja.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju