Mnogo je legendarnih mjesta u 'glavnom gradu svijeta', ali ovo je popis stvari koje obavezno morate napraviti i vidjeti u New Yorku kako bi mogli osjetiti ritam ovog vanserijskog grada. A koga pitati za listu ikona New Yorka od Prave Newyorčanke, Lidije Markes. Iako rođena u Hrvatskoj, njen dom odavno je postala Velika Jabuka kao i brojnima prije nje koji su se zaljubili u velegrad s druge strane Velike Bare. Lidijine doživljaje iz New Yorka možete pratiti na blogu Newyorčanka.

Central Park

Ne moram ni spominjati da se u Central Park jednostavno mora. Iako obično nitko ne ide tako daleko, neki od naljepših dijelova su na sjevernom kraju, oko 100-te ulice.

Vidikovci

U gradu poznatom po visokim zgradama, ne može se izbjeći barem jedan vidikovac. Najpoznatiji je Empire State Building. Odlična alternativa je Top of the Rock, meni najdraži. Naravno, tu je i novootvoreni One World Observatory. Pogled s vrha, bilo danju ili noću, kad je vedro nebo je neprocjenjiv.



High Line Park

Najnoviji dodatak u ponudi, ovaj je park na tračnicama zapuštene željezničke pruge brzo postao omiljen njujorčanima kao i turistima.

The Metropolitan Museum of Art

Ako ćete u samo jedan muzej, onda je to Met. Odvojite malo ekstra vremena i sjednite uz Temple of Dendur i gledajte drveće u parku.

The Cloisters

Kad ste već platili ulaznicu za Met, iskoristite je i posjetite The Cloisters. Da, kao Europljani, sve smo mi to vidjeli, no uživati u srednjovjekovnoj umjetnosti u dvorcu na Manhattanu je ipak poseban doživljaj. Usput malo prošetajte kroz Fort Tryon Park na obali Hudsona.



Museum of Modern Art

Ako ćete u dva muzeja, onda MoMA. Nakon par godina u Queensu, opet na staroj lokaciji, ali u renoviranoj zgradi. Kolekcija od koje mi svaki put stane dah.

Javna knjižnica

Besplatna i prepuna inspiracije je posjeta centralnoj New York Public Library na 5. Aveniji i 40. ulici.

World Trade Center

Nakon 14 godina, život se polako vraća i u World Trade Center kompleks.

Grand Central

Iako je u principu samo željeznička stanica, Grand Central je toliko više. Oslikani strop, kokteli u Campbell Apartment, trgovine, Grand Central Market, mmmmm, yummy.



Iće i piće

Kava i desert u SoHo Grand. Ili Waldorf Astoria hotelu. Ili Parker Meridien hotelu. Ili Plaza hotelu. Košta samo dolar ili dva više nego kava u Starbucks, ali je doživljaj vrijedan mnogostruko. Neki od najboljih restorana na svijetu su u New Yorku, ali nije ni neophodno potrošiti malo bogatstvo na večeru u Per Se ili Eleven Madison Park. Grad je prepun odličnih restorana, barova i klubova. Vrijedi preskočiti jedan mali shopping i otići nekud lijepo na koktele ili ručak.

Botanički vrt

Nema ljepšeg nego Brooklyn Botanic Garden u proljeće. Ili ljeto. Ili jesen.

Brooklynski most

Šetnju preko Brooklyn Bridge-a nikako ne možete propustiti. Odite podzemnom u Brooklyn (2/3 Clark Street ili A/C High Street stanica) i onda pratite putokaze za most. Ostavite šetnju za večernje sate.



Coney Island

Coney Island, zadnja stanica na D, F, N ili Q vlaku. Zabavno. Obavezno na hot dog u Nathan’s.

Queens Museum of Art

The Panorama of New York City je stalna postava u Queens Museum of Art. Panorama je ogromni model New Yorka, a svakih 15/20 minuta zamrače svijetla da se vidi kako grad izgleda noću.

Astoria / Long Island City

Neki od najzanimljivijih etničkih restorana su u Queensu, oni hrvatski u Astoriji. Kvart me ne oduševljava ni malo, ali je lijepo u izlogu dućana vidjeti natpis Sarma. Long Island City pak nudi jedan od ljepših pogleda na grad.



Yankees

Za vrijeme sezone riskirajte $30 i idite pogledati utakmicu na Yankee Stadium. I danas mi sport uopće nije jasan, ali biti uživo na utakmici je prva liga. Ne znam zbog čega. Ili za još manje novaca, Mets igraju na CitiField.

Zoološki vrt

Iako obično ne volim zoološke vrtove, The Bronx Zoo je iznimka. Wow!

Botanički vrt

Ja sam uvijek raspoložena za cvijeće, ali oko Božića obavezna je posjeta The New York Botanical Garden jer njihov Holiday Train Show je presladak.

Trajekt za Staten Island

Definitivno na vožnju Staten Island Ferry-ijem. Kad vas na Staten Islandu tjeraju dolje s broda, ne morate izaći iz terminala, već se smjesta vratite na Manhattan. S trajekta puca predivan pogled na njujoršku luku i Kip slobode.



Shopping

Shopping je predivan način da se potroši daleko previše novaca koje ionako nemate. Velika koncentracija trgovina je na 34. ulici, oko Union Square, duž Pete avenije. No, općenito, najpametnije je uzeti jedan cijeli dan i otići u outlet u Jersey Gardens ili još bolje Woodbury Common. Pripremite kreditnu karticu na naporan dan. Ah, o tome mogu napisati cijelu knjigu, prema tome, 'dropping the subject now'.

Jersey City/Hoboken

Da, znam da to nije u New Yorku. Ali obećajem da nećete požaliti!










 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju