Iako je krumpir bio osnovna prehrambena namirnica mnogih naroda više od 2.000 godina, on se u modernoj gastronomiji obično smatra samo prilogom glavnim jelima.

U krumpir se dodaje maslac i sir, te povrće, gljive ili komadići mesa po želji, a sve zalijeva umakom. U istanbulskoj četvrti Ortakoy uz rijeku Bospor, a posebno na ulici Kumpir Sokak ili Ulici pečenih krumpira, ova je ponizna namirnica postala zvijezda street fooda koju turisti obožavaju.

Kumpir je zapravo veliki pečeni krumpir u kori, koji se puni raznim ukusnim prilozima. Kada se krumpir raspolovi, žuti se plod odmah miješa sa sirom i maslacem, te dodaju razni prilozi po željama.

To može biti sve od komadića hot doga, kukuruza, graška, salata, kiselih krastavaca i cikle, do zelenog lisnatog povrća, gljiva, kupusa, crnih maslina ili bulgura.

Sve se dakako zalijeva umakom po želji, a osobito je popularan onaj od crvenih čili papričica, ili od jogurta i češnjaka.



Prije pečenja, krumpir se mora dobro oprati, posoliti te staviti u alu foliju koja mu osigurava efekt termičke obrade koja kombinira pečenje i kuhanje na pari. Kao rezultat dobiva se nježan i sočan krumpir s dodacima koje mu daju bogat okus i teksturu.

Mogućnosti za kombinacije okusa kod kumpira su mnogobrojne, a ovo ulično jelo obično se prodaje po cijeni od oko 12 do 13 turskih, odnosno oko 30 hrvatskih kuna.

U videu pogledajte kako se priprema sočan kumpir.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju