Mesoljupci tvrde da je svinjski file
najukusniji dio mesa. Riječ je o duguljastom dijelu mišića svinjskog buta uz frikando koji zbog svojeg oblika nosi naziv svinjski biftek. Ovaj komad mesa obično teži oko 400 grama. S obzirom da nema mnogo masnoća, treba ga spremati pažljivo i s ljubavlju.

Prije bilo kakve pripreme važno je file očistiti od žilica, a mesu dodati okus. Začiniti ga se može suhim trljanjem odabranim začinima, ili marinadom. Najviše okusa meso će primiti ako očišćeni file uronite u začine i ulje, pa stavite u hladnjak preko noći.

Svinjski lungić ima krajeve nejednakih debljina (Foto: Guliver / Thinkstock / Stockfood)

Lungić je najskuplji dio svinjetine i traži kratku termičku obradu. Nemojte ga isušiti.
Naprotiv, najbolje ga je spremiti na tri sljedeća načina:

1. Tavica + pećnica
U vrućoj tavici ili na grilu prepecite svinjski lungić sa svih strana dok ne dobije lijepu tamno smeđu boju. Nakon toga ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na petnaestak minuta i oko 180 Celzijevih stupnjeva da se ispeče i njegova unutrašnjost.

Preko mesa stavite aluminijsku foliju i pustite da se sokovi stabiliziraju oko osam minuta (odnosno polovica utrošenog vremena za termičku obradu) prije rezanja i posluživanja. Poslužite s pireom od krumpira ili povrtnom salatom.

2. Punjenje lungića
Moguće je pripremiti i punjeni lungić iako neki smatraju da je šteta prerezati ovakav spektakularni komad mesa prije konzumacije. Ako to želite učiniti koristite se tehnikom butterfly kako bi se dobio odrezak, a potom ga izravnajte batom.

Meso možete napuniti kombinacijom šunke, sira, gljiva i povrća (po želji), zarolati i zatvoriti čačkalicama, pa ispeći na grilu ili u pećnici na gore spomenuti način.

Svinjski lungić se može staviti u lisnato tijesto i tako ispeći (Foto: Guliver / Thinkstock / Stockfood)



3. U lisnatom tijestu
Svinjski lungić karamelizirajte na tavici, pa još vrućeg premažite senfom. Pustite da se meso u potpunosti ohladi. File omotajte blanširanim listovima špinata, kriškama pršuta i sira (po želji), pa sve zajedno omotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Tako pripremljeni lungić omotajte razvučenim lisnatim tijestom, stavite u hladnjak na hlađenje još barem pola sata. Premažite štrucu 'umakom' od žutanjka i vode, pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Poslužite toplo. Dobar tek!