Island je daleko i rijetki se tamo odluče otići i turistički, a kamoli preseliti za stalno. No, jedna od najmanjih europskih prijestolnica itekako je živahna i nudi sve potrebno za život. 

Sa samo 120 tisuća stanovnika, Reykjavik predstavlja jednu od najmanjih prijestolnica starog kontinenta. No, ako se uzme u obzir kako ukupna populacija na Islandu iznosi nešto više od 300 tisuća, postaje jasno zašto se glavni grad Islanda smatra velikim gradom.



"Živa muzika, ugodni kafići, šarene kuće i slatke mačke koje prolaze ulicama su dijelovi onog što Reykjavik posjeduje, a sve to doprinosi njegovom šarmu", smatra Kaelene Spence, koja u islandskoj prijestolnici živi od 2014., kad se doselila iz Oregona.

S obzirom na svoju veličinu, grad se može pohvaliti neuobičajeno živim noćnim životom. Tijekom vikenda čini se kako grad ne spava, a gore spomenuta Amerikanka navodi kako zahvaljujući vrijednim, nezavisnim i prijateljski nastrojenim ljudima u Reykjaviku vlada opuštena hipsterska atmosfera. Inače, u okolici grada su se snimale neke epizode popularne serije Igra prijestolja.

Sudeći po odgovorima lokalnog stanovništva, kako biste doživjeli sve čari Reykjavika, trebali biste živjeti u njegovom centru. To je dobra ideja, ali i dosta skupa s obzirom da su cijene za centar u stalnom porastu. No ništa zato, ako ste kratki s lovom, uvijek možete iznajmiti nešto na poluotoku Seltjarnarnes, smještenom tek 5 kilometara od glavnog grada.



Gotovo svi stanovnici žive u stanovima, a čak su i kuće većinom pregrađene na nekoliko stambenih jedinica. Također, najam stana nije česta pojava, jer većina ljudi ima svoje domove.

No, u ovom gradu i nije baš sve tako bajkovito. Grad je skup, a istraživanje uglednog portala Expatistan.com smjestilo ga je na 35. mjesto po skupoći svih gradova na svijetu.

Ipak, za Island se isplati štedjeti, jer budite sigurni, propustite li ovaj biser na sjeverozapadu Europe, kad-tad ćete požaliti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju