Kada bi trebali navesti jedan motiv koji krasi većinu razglednica iz Pariza Bliskog Istoka - Beiruta, to bi zasigurno bile Rouché litice, poznate i pod nazivom Golublje litice (Pigeon clifs)....

Nalaze se u istoimenom kvartu Beiruta (Raouché) koji je poznat po velebnim, novim stambenim i poslovnim zgradama, predivnoj kilometrima dugoj pješčanoj plaži, brojnim dućanima i restoranima te skupim automobilima koji kao da su jedini na cesti.

Već po dolasku primjećujem kako je ovaj kvart totalna suprotnost starom gradu Bejruta, primjerice kvartu oko ulice El Hamra (najveća i najstarija trgovačka ulica u Bejrutu), u kojem dominiraju tradicionalna zdanja. Rauche je posebno mjesto, na kojem je važno samo jedno: biti viđen.



Za razliku od lokalnog stanovništva kojemu je najvažnije prošetati nove markirane tenisice ili pokazati savršeno isklesani torzo (Bejrut je baš specifičan po tome), turistima za oko u ovom kvartu brzo zapinju gotovo neprimjetne, kamene stijene koje kao da simboliziraju čvrstoću i staloženost. Ime su dobile po francuskoj riječi 'roche' koja u prijevodu znači stijena, a nastale su zahvaljujući moru i valovima koji neumorno udaraju u stijenu.

Ove su litice toliko lijepe da je i popularni portal za putovanja Lonely Planet o njima više puta pisao, a to i ne čudi, jer već samo spuštanjem do razine mora, dolazite u neki drugi svijet u kojem ćete lako zaboraviti da se nalazite u milijunskom gradu. Zgrade i vizuru grada gotovo i ne vidite, a misli će vam preplaviti predivni kameni motivi, miris mora te zvuk valova koji udaraju u stijene.



Ovo je savršeno mjesto ako želite na romantičan način zaprositi svoju dragu, ili se jednostavno provozati drvenim čamcem oko i ispod litica te posjetiti neku od brojnih spilja koje se nalaze u pukotinama stijena, doslovno ispod grada.

Za svega dvadesetak eura dobiti ćete zaista nezaboravno iskustvo vožnje oko litica, a poželite li brod i skipera iznajmiti za cijeli dan, raspitajte se koji skiper je najbolji, jer će vam moći sugerirati savršena mjesta oko grada koja su idealna za ronjenje.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju