Ugasli vulkan Thrihnukagigur nalazi se u planinskom lancu Bláfjöll na zapadu Islanda. Zbog blizine glavnoga grada (iz Reykjavika ćete automobilom ovamo stići za pola sata), spektakularne prirode, skijališta i geoloških čuda, ovo je područje izuzetno popularno među rekreativcima, planinarima, speleolozima i lovcima na polarnu svjetlost.

Od ostalih Islandskih vulkana, a ovdje ih stvarno ima, Thrihnukagigur se razlikuje po tome – što u njega možete ući. I to ne samo naviriti se preko ruba i li pustiti potkoljenicu da vam visi u grotlo - ne, spuštate se liftom na dubinu od 120 metara do samog srca vulkana.

Nabolje bi bilo da si odmah negdje pohranite koordinate 63.9985, -21.6990, da su vam pri rici kad se nađete u blizini. Nakon što ostavite auto na parkiralištu Blue Mountain, do vulkana ćete stići nakon srednje zahtjevne planinarske šetnje od kojih sat vremena. Da biste došli do početne točke za silazak u vulkan, morate prehodati ogromno polje lave.

Od posljednje erupcije Thrihnukagigura prošlo je 4000 godina i nema naznaka erupcije u bliskoj budućnosti, pa vas taj dio ne mora brinuti. Vulkan je otvoren za javnost 2012., između ostalog, velikim zalaganjem speleologa Arnija B. Stefannsona koji ga je 1974. i otkrio.

Ogromni rezervoar magme, takozvano srce vulkana, zbunio je mnoge znanstvenike. U njemu naime nije bilo ohlađene lave kao u drugim vulkanima. Kako da je netko otvorio čep i ona je istekla. Otprilike tako glasi i znanstvena verzija, da se lava jednostavno povukla u zemlju. Vjerojatno je istjecanje lave podzemnim kanalima i razlog zašto ovaj vulkan tako dugo nije erumpirao – na van.

Stefannson svome vulkanu i nadjenuo ime Thrihnukagigur, što znači "tri kratera". Ta tri kratera istaknuti su orijentiri u zaštićenom području parka Bláfjöll.

Najviše isturen prema sjeveroistoku, malen pepeljasti stožac, koji se oko 35 metara izdiže od tla, s otvorom u obliku lijevka širokom oko 4 × 4 metra – ulaz je u ovu islandsku podzemnu avanturu koja stoji 327 eura po osobi.

Dizalo kojim se spuštate u vulkan otvoreni je sustav dizala poput onih koja podiži perače prozora. Košara za 6-7 ljudi spojena je na kran koji je postavljen iznad otvora kratera. Putovanje od 120 metara traje oko 6 minuta. Svi koji se spuštaju u krater bit će osigurani pojasom te moraju nositi kacige, a uz posjetitelje je čitavo vrijeme nekoliko obučenih i iskusnih vodiča.

Usprkos visokoj cijeni, ta "vožnja" ocijenjena je kao jedan od pet najuzbudljivijih vulkanskih obilazaka na Islandu. Vulkan je otvoren za posjetitelje od svibnja do listopada.

Krater uglavnom sve koji se u njega spuste ostavi bez daha. Uz impresivnu veličinu, po njegovim se stijenkama razlijevaju boje u nevjerojatnim paletama. To događa zbog minerala koji su ostali nakon posljednje erupcije, a ljepota tako rijetkog geološkog fenomena privukla je mnoge znanstvenike.

Uz vizualni dojam, vulkan Thrihnukagigur može se pohvaliti i sjajnom akustikom, pa nije rijetkost da se ovdje održi i kakav koncert. Uz domaće bendove, osvojio je i glazbenika China Morena iz Deftonesa koji je održao koncert u vulkanu na Secret Solstice Music Festivalu 2016. godine.

Čarobni Reykjavik: Kako se najbolje provesti u glavnom gradu Islanda? Reykjavik Reykjavik Reykjavik +1 Reykjavik

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju