Oni koji su posjetili Ticino znaju da ništa ne predstavlja život lokalaca tako dobro kao „grottos“, konobe smještene u špiljama koje su se koristile za čuvanje hrane poput vina, sira i mesa. Ticino, švicarski kanton na jugu zemlje koji graniči s Italijom te uključuje i malu talijansku enklavu Campione d'Italia omiljeno je odredište posjetitelja iz cijelog svijeta. Taj je kraj Švicarske glasovit po prirodnim ljepotama, kulturi i ugodnoj klimi. Nakon razgledavanja najbolje je vratiti energiju domaćom hranom, a konobe u špiljama, osim tradicionalnih specijaliteta, nude i ugodne temperature.

Nerijetko su smještene u jednostavnim kamenim kućama, a neke od njih imaju lijepe terase s pogledom na jezero ili šumu. Dugački drveni stolovi prekriven staromodnim kockastim stolnjacima, kao i zidni stalci za vino s bocama najčešći su prizori koje možete pronaći u rustikalnim prostorijama, uglavnom iz 17. stoljeća koje su izvorno služile kao obiteljski podrumi. Takve špilje mogu se pronaći diljem Ticina; i dok su neke ostale privatna skladišta ili čekaju neiskorištene i napuštene, mnoge su prenamijenjene u seoske konobe.

Do otprilike 1950. većina stanovnika u Ticinu se bavila poljoprivredom, a špilje su im omogućile stvaranje zaliha zahvaljujući izvrsnoj ventilaciji. Budući da najčešće stoje na kamenjarima porozna podloga omogućuje cirkulaciju zraka što rezultira stabilnom temperaturom tijekom cijele godine. U nekim je špiljama razlika između ljetne i zimske temperature tek jedan stupanj. Između ostalog, to ih čini pogodnima za čuvanje vina pa su mnoge prenamijenjene u vinske podrume.

Prema legendi, špilje su otkrile koze koje su tražile osvježenje za vrelih ljetnih dana i gurale glave u rupe na zidovima. Kada su ljudi shvatili što rade, sinula im je ideja da špilje koriste kao prirodne hladnjake za čuvanje raznih namirnica, poput mlijeka koje čeka na preradu. S vremenom su grottos postala mjesta za okupljanje obitelji i prijatelja, kutak za druženje uz domaće zalogaje i vino. Danas se ta tradicija nastavlja kroz lokalne konobe koje posjetiteljima nude posebno iskustvo, nerijetko sa živom glazbom. 

Neka od tradicionalnih jela koja se mogu isprobati u konobama su minestrone alla ticinese (juha s grahom i povrćem), spezzatino (talijanski gulaš od govedine), busecca alla ticinese (juha od tripica s kruhom od češnjaka) i torta di pane (švicarski kolač od kruha i suhog voća). Za popiti je nocino (liker od oraha) i gazzosa (poluslatko gazirano piće od limuna). Živjeli! 

Pravac Batumi: Grad povoljnih hotela i jedinstvenih restorana u kojima se odlično jede za 40 kuna Batumi - 5 Batumi - 4 Batumi - 3 +2 Batumi - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju