Karting datira iz 1956. godine kad je Art Ingels u južnoj Kaliforniji napravio prvu jurilicu. Od dozvoljenih 25 kilometara na sat u javnim gradskim autodromima, do 250 kilometara na sat na profesionalnim ringovima, karting se neodvojivo zalijepio za srca i duše brojnih ljudi širom Planeta, i danas nema kontinenta gdje se ne vozi.

Osim zabave, karting služi i kao sjajna škola mladim vozačima koje očevi usmjeravaju u profesionalne drajvere. Tako su u kartingu počeli šampioni Formule 1 Ayrton Senna, Michael Schumacher, Alain Prost, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Jenson Button, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, kao i prvaci NASCAR-a Darrell Waltrip, Danica Patrick, Lake Speed, Ricky Rudd, Juan Pablo Montoya, Kiel Spaulding, Tony Stewart, Jeff Gordon...

Tom Joyner, aktualni je svjetski prvak čime je obranio čast Britanaca koji su druga svjetska karting sila nakon neprikosnovenih Talijana. Imena Davida Forea i Danila Rossija ostaju svojevrsni uzori svim nadolazećim generacijama, a najpoznatiji natjecatelj koji je bio prvak u kartingu je također Talijan – Jarno Trulli. Naravno da se od vas ne očekuje da postanete megazvijezda u ovom sportu, ali ventile uvijek možete ispuhati na nekoj od staza u blizini, koje po povoljnim cijenama možete naći u ponudi na portalu Crno jaje, ili pak u daljini. Prošećimo zato najpoznatijim svjetskim karting stazama!

Extreme Karts, Auckland, Novi Zeland
Najpoznatija i najzahtjevnija staza Novog Zelanda diči se oštrim zavojima, dobrom preglednošću i sjajno uređenim okolišem. Jest da je malo skuplje za doći do nje, ali snvi koji su je provezli – kažu da je savršena!


Go Karting – Bangkok, Tajland
RCA Plaza ima najveću stazu za karting na svijetu i uz to joj ne treba nikakva druga pozivnica. Ljubitelji kvantitete, sretan vam put! Dobro došli na PTT Speedway!


Scotkart, Glasgow, Škotska
U škotskom Scotkartu možete birati između staze Clydebank za testiranje brzine, i Cambuslanga gdje ćete vježbati snalažljivost kroz tunele, podvožnjake, rampe...


K1 Speed, Florida, SAD
K1 Speed nudi tri različite staze, od kojih najviše pažnje privlači ona najzahtjevnija – samo za profesionalce, u rangu crnog spusta za skijaše!


Race for Real, Sjeverna Irska
Najbliže iskustvu Formule 1 što ćete ikada doživjeti, riječi su kojima Irci mame na svoju kompjuteriziranu pistu.


Kartworld, Cornwall, Engleska
Savršeno nabrijani kartovi očekuju vas na 800 metara dugoj stazi spremnoj za obaranje brzinskih rekorda.


Supakart UK Go-Karting, Wales
Mostovi, tuneli, zelenilo Walesa... Što ćete bolje poželjeti!


Badger Raceway, Malta
Ne samo da imaju trideset kartova tek skinutih s trake, nego posjeduju i tako dobar klub, da ćete imati totalno cool dnevni boravak.


Hamilton Indoor Karts, Ontario, Kanada
Zaboravite što Amerikanci pričaju o Kanađanima, jer i oni svoju stazu za trku imaju! I to kakvu...


Arena, Zagreb, Hrvatska
Metropola vas poziva da se prvo dokažete na domaćem terenu, a tek onda krenete osvajati svijet. Miris benzina, nabrijane makine, guza na centimetar od asfalta... E, to mi zovemo adrenalinom. Vidimo se u Areni!

Slike ostalih staza pogledajte na ovoj stranici.  I spremite se za jednu zgodnu nagradnu igru... Uskoro!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju