Sicilija, Hvar, Santorini – sve su to prekrasna, ali i otkrivena mjesta. Ovaj put red je da povirimo u one manje "slavne" i poznate, a također prekrasne otoke. Za neke od ovih nikad niste čuli, ali ne bismo se čudili da nakon čitanja članka sljedeći godišnji odlučite provesti na baš nekom od njih

Karpatos (Grčka)

Planinski vrhovi koji se ocrtavaju na plavom nebu primamljiva su pozadina brojnih plaža Karpatosa. Otok spada u skupinu Dodekaneza, a udaljen je 40-ak kilometara, odnosno četiri sata vožnje trajektom od Rodosa. Sam otok rastegnuo se na 50-ak kilometara, a krase ga jednako plaža za jedrenje na dasci Makrigialos i živahni glavni grad Pigadia na jugu, te udaljeno primorsko odmaralište Diafani i tradicionalno selo Olympos na sjeveru.

Većina je planinska, što znači da ceste (nema ih mnogo) mogu biti nevjerojatno strme i uske, ali pogledi iz malih planinskih sela su spektakularni. Od pješčane obale Apelle iza koje stoje visoke litice do udaljenijih uvala Diakoftija prošaranih dinama, Karpatos ima mnoštvo prekrasnih plaža, zajedno s mnoštvom restorana koji će vam ponuditi svježe plodove mora.

Inishmore Inishmore (Foto: Getty images)

Inishmore (Irska)

Inishmore je najveći i najposjećeniji od tri Aranska otoka koji se nalaze na ušću zaljeva Galway. Na otok se stiže nakon 40-minutne vožnje trajektom iz Rossaveela, a nastanjen je "oduvijek", s obzirom na to da su prvi stanovnici na njemu obitavali prije više od 2500 godina. Obvezno posjetite plažu Kilmurvey s plavom zastavom, također je odlična za kupanje, a u istoimenom smještaju nedaleko od nje možete uzeti i sobu (dvokrevetne od 120 eura). Tko želi nešto drukčije, odnedavno na otoku postoje i kućice za glamping.

A hrana? Lokalna pita od rakova i ribe poslužuje se u zgodnom restoranu Teach Nan Phaidi, koji će vas pripremiti za uspon na Dun Aonghasu, kamenu utvrdu iz 1100. godine prije nove ere, dramatično smještenu na rubu litice visoke stotinjak metara.

Flores (Portugal)

Flores je jedan od otoka iz skupine Azora, prekrasnog "lanca" od devet malih vulkanskih otoka koji se izdižu iz dubina sjevernog Atlantika. Zabačen i dugačak nešto manje od 20 kilometara, mjesto je izuzetne prirodne ljepote, s pjenušavim lagunama, čudesnim slapovima i liticama prekrivenim zelenim tepihom. To je također raj za šetače: šetnja zapadnom obalom, kroz slikovito selo Fajazinha do Faja Grande i potom do Ponta Delgade, nudi prekrasan pogled na Atlantik, spektakularni krajolik te mir i tišinu.

Cvijeće koje je posvuda (uglavnom hortenzije) dalo je ime otoku, a oko bujnog okoliša razasute su povremene šareno obojene kapelice i barokne crkve isklesane od crnog bazalta. Dakle, ako tražite zen i uživanje u prirodnim ljepotama, s Floresom je nemoguće pogriješiti.

Naissaar Naissaar (Foto: Getty images)

Naissaar (Estonija)

Estonija ima više od dvije tisuće otoka, a Naissaar, sat vremena vožnje trajektom od Tallinna, prevodi se kao 'otok žena'. Prema legendi, njime su nekada vladale ratnice, a tamo je prognana danska princeza iz 13. stoljeća jer je više voljela žene nego muškarce. Tijekom sovjetske okupacije Naissaar je bio potpuno zabranjen za civile, ali otkad je ponovno otvoren kao prirodni rezervat sredinom 1990-ih, procvjetao je u prekrasno i fascinantno mjesto. Moguće je lutati napuštenim građevinama iz sovjetske ere, ali tu su i mirne, prozračne šume, gdje pjev ptica odjekuje kroz drveće, a sunčeva svjetlost pleše kroz lišće.

Otok je prilično malen, a na prekrasnim i gotovo pustim dijelovima nalaze se pješčane plaže, s čistim morem i bujajućim zelenilom. Za one koji žele ostati, tu su kampovi i vikendice, kao i razni apartmani za najam.

Od najljuće papričice do nestvarnih plaža: Trinidad i Tobago karipski su raj za odvažne Prašuma u Tobagu Prašuma u Tobagu Karneval u Trinidadu +5 Rockly Bay, Tobago

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju