Nakon što ćete bez problema naći pet-friendly smještaj, na listu stavite restorane, kafiće i barove, parkove i vidikovce, ali i znamenitosti koje želite obići jer sve ćete to u ovih pet gradova moći sa svojim čupavim prijateljima. Također, iako više-manje nema javnog prijevoza u koji vaš ljubimac ne može ući, ipak prije putovanja istražite koji su uvjeti i pravila kako biste sa što manje stresa hopsali s jedne lokacije na drugu.

Odlučite li se na putovanje s ljubimcem, upoznat ćete ove europske gradove nekim drugim očima, a ono što će takvu avanturu učiniti još primamljivijom su radoznale njuške i zahvalni pogledi koji će vas pratiti u stopu.

Berlin

Glavni grad Njemačke pokazao se izvrsnim odredištem za kućne ljubimce. Za početak nećete imati problema s pronalaskom hotela. Parkovi su nebrojeni, a onaj koji svakako trebate staviti na svoju listu je Tiergarten. Nalazi se u blizini mnogih važnih znamenitosti kao što su Brandenburška vrata i Reichstag, a jednom kad uđete u tu zelenu oazu, teško ćete iz nje željeti izaći. Pobrinite se samo da zabilježite sve nestašne trenutke jer nema boljih fotografija i snimaka od onih kućnih ljubimaca u akciji.

Jedno poslijepodne rezervirajte za Muzejski otok. Iako psima nije dopušten ulazak u muzeje, okolina je kao stvorena za piknik i druženja ili šetnju. Na piknik ponesite njihovu omiljenu uličnu hranu currywurst ili pak isprobajte döner kebab i ne zaboravite ponijeti slastice za svog ljubimca.

Muzejski otok Muzejski otok (Foto: Getty Images)

U Berlinu ne morate strahovati da ćete svaki dan jesti na ulici jer gotovo svi restorani i barovi dozvoljavaju ljubimce. Dok ste tamo, isprobajte Könisberger Klopse, mesne okruglice s kuhanim krumpirom i njihovo pečenje Sauerbraten pa se zasladite štrudlom od jabuka.

Nema sumnje da se u Berlinu dobro jede, a putujete li s ljubimcem, nema brige jer ćete sigurno sve to istrošiti. Prenzlauer Berg je moderna četvrt s mnogo parkova i zelenih površina koja je popularna među vlasnicima pasa i idealno je mjesto za istraživanje i upoznavanje psećih prijatelja. A kad se umorite, potražite brod koji krstari rijekom na koji su psi dobrodošli i istražite grad u opuštajućoj atmosferi dok vam vaš ljubimac spava uz noge.

Beč

Zemlje njemačkog govornog područja poznate su kao pet-friendly destinacije, pa nije iznenađenje što se i Beč našao na listi. Ugodna temperatura, mnoštvo smještaja koji primaju kućne ljubimce i ogromne zelene površine za bezbrižno jurcanje razlozi su zbog kojih ćete vi i vaš četveronožni ljubimac obožavati glavni grad Austrije. Čak i ako vam njemački ne leži, dvije su riječi koje morate znati, a to su ''Hundzone'', što označava park za pse, i ''Gackerlsackerl'', u prijevodu vrećice za pse kojima se u Beču možete poslužiti na raznim punktovima u slučaju da zaboravite svoje.

Uz turističke atrakcije kao što je raskošan teren oko Hofburga, starog sjedišta Habsburške monarhije, prošetajte ulicom Ringstraße, u kojoj se nalaze mnoge važne i poznate zgrade. Dok će vaš ljubimac uživati u šetnji, vi podignite pogled i divite se arhitekturi u potezu od Gradske vijećnice do velebne Opere.

Ringstraße Ringstraße (Foto: Getty Images)

Kad se zaželite pobjeći od gradske gužve, obiđite park Löwygrube. To je jedna od najbolje čuvanih tajni u desetom okrugu i omiljen je među ljubiteljima pasa. Dok se vaš ljubimac upoznaje s inozemnim njuškama, ne propustite zabilježiti te trenutke kamerom koja odlično fotografira čak i jurcanja. Još jedan ljubimac kojeg će putoholičari željeti imati uz sebe je Samsug Galaxy S23 Ultra jer stvara oštre i jedinstvene fotografije i snimke u pokretu, a zbog toga što može uloviti svaki trenutak u top-kvaliteti vlasnici životinja će se s putovanja vratiti s fotografijama vrijednima okvira. Nakon što vaš pas istroši svu svoju energiju, predahnite u pogledu na deseti i jedanaesti okrug, kao i na visoke zgrade četvrti Kaisermühlen.

Milano

Modna prijestolnica prilično se ističe po broju restorana, a u gotovo njih 300 možete bez problema ući sa svojim ljubimcem. Ako ste veliki gurman, ne sumnjamo da je vaš pas već naviknuo na druženja po restoranima, pa zašto ga onda ne biste poveli sa sobom u taj poznati grad gastronomije? Uživajte u talijanskom aperitivu, piću uz koje ćete dobiti selekciju malih sendviča, maslina i grickalica. Talijani to nikad ne preskaču jer su večere kod njih dosta kasno, pa da nešto prigrizu dok čekaju svoju omiljenu pastu ili rižoto. Dok vi uživate u talijanskim specijalitetima, vaš će se ljubimac zabavljati škicanjem ostalih psećih prijatelja koji vjerno sjede uz svoje vlasnike jer je Milano najprijateljskiji pseći grad u Italiji, pa ih tamo ima na svakom koraku.

Dok ste u tamo, vjerojatno nećete preskočiti Milansku katedralu, pa iskoristite priliku i fotografirajte svog ljubimca na jednoj od najfotografiranijih atrakcija u gradu. Savjetujemo da to napravite u jutarnjim satima, kada nije velika gužva. Izvadite svoju ''desnu šapu'', novi Samsung Galaxy S23 Ultra, i uz dvostruku rezoluciju širokokutne kamere ispunite svoju galeriju životopisnim fotografijama na kojima će vaš ljubimac ispred katedrale izgledati svjetski.

Sempione Sempione (Foto: Getty Images)

Nakon fotografiranja nagradite ga šetnjom po najvećem parku u Milanu. Sempione je smješten kod Sforzina dvorca, a unutar njega nalaze se dva velika parka za pse, jedan za velike i jedan za male pasmine. Parkovi za pse odlična su opcija jer svoje ljubimce ondje možete pustiti s povodca. Još jedan odličan park za pse možete pronaći u parku Parco delle Basiliche, koji spaja dvije najpoznatije bazilike.

Ako ste se uputili u Milano radi šopinga, dobro je znati da svoje ljubimce možete povesti i u najpoznatiji modni distrikt Quadrilatero della Moda.

Prag

Šape dolje za više od sto parkova koji se nalaze u Pragu i u većinu kojih su ljubimci dozvoljeni. Stromovka je veliki park u distriktu Bubeneč, koji možete istraživati cijeli dan. Izvorno je bio kraljevski park za lov na divljači, a danas je to oaza s nekoliko jezera, ljetnom palačom, restoranom i vrlo bogatom vegetacijom. Još jedno prekasno mjesto za šetnje je otok Kampa, pa odvojite vrijeme i za istraživanje tog bisera na Vltavi.

Karlov most Karlov most (Foto: Getty Images)

Zatim prošećite Karlovim mostom i u večernjim satima obiđite čarobni Stari grad. Iskoristite te trenutke u kojima se većina turista odmara i uz Samsung Galaxy S23 Ultra napravite besprijekorne fotografije i snimke. Napredan senzor kamere u kombinaciji s brzim procesorom prilagođava se slabom osvjetljenju i smanjuje šum, a leća kamere pooštravaju sliku smanjivanjem odbljeska, pa ne morate brinuti da će vam veseli rep vašeg ljubimca ostati mutan zbog lošeg osvjetljenja. Ne morate brinuti ni za bateriju čije je trošenje optimizirano uz najmoćniji čip na pametnom telefonu Galaxy, pa tako bez opterećenja punite svoju galeriju fotografijama i snimkama tijekom cijelog dana dok istovremeno koristite navigaciju ili internet za istraživanje lokacija.

U Pragu nećete imati problema ni s pronalaskom restorana, pa uživajte u gulašu, knedlama ili rizeku, a dok ste na Vjenceslavovu trgu, pronađite štandove s uličnim češkim specijalitetima. Nemojte zaobići ni Karlov trg, jedan od najvećih u Europi, koji je odlična lokacija za šoping, kao ni šetnju uz Lennonov zid.

Pariz

Ako vam se ne gleda Mona Lisa, penje na Eiffel i slično, Pariz je izvrsna ''pseća'' destinacija. Ima više od 300 pet-friendly hotela, gotovo 200 restorana u koje su ljubimci dobrodošli, a od 2019. godine značajno se povećao i broj parkova u koje čupavci smiju ući.

Luksemburški park nemojte propustiti bez obzira na to putujete li s ljubimcem ili bez njega. Ima nešto posebno u tom parku, koji je uređen do posljednjeg detalja cvijećem i drvećem. Zastanite uz fontanu Medici i skupa sa svojim četveronožnim ljubimcem napunite baterije prije negoli počnete istraživati ostatak grada. Ako ste spremni potegnuti izvan granica grada Pariza kako biste stigli do najboljeg parka za pse, na listu stavite Parc des Buttes-Chaumont. Osim što pruža mnoštvo aktivnosti, ima čak i brdo na koje se možete popeti i uživati u fantastičnom, gotovo panoramskom pogledu na Pariz.

Place des Vosges, Le Marais Place des Vosges, Le Marais (Foto: Getty Images)

Osim Latinske četvrti, prošetajte se i Le Maraisom, koji je prepun šarmantnih lokalnih dućana i domaćih modnih brendova, restorani i kafići su gotovo na svakom koraku, a i Seine je blizu. U popodnevnim satima zaputite se u Champs de Mars i sa svojim psom uživajte u pikniku s pogledom na Eiffel. Ostanite do zalaska kako biste mogli uživati i u svjetlucavom showu tornja. Pojavljuje se na svaki puni sat i traje pet minuta. To vam daje dovoljno vremena da sa svojim ljubimcem napravite fotografije i snimke tog nezaboravnog trenutka. Posebno će sreće imati vlasnici novog pametnog mobitela Samsung Galaxy S23 Ultra, koji u mraku snima jasne scene prepune detalja čak i ako imaju pozadinsko osvjetljenje kao što je to u slučaju Eiffela.

Vidi više od boje

Broj napuštenih životinja koje čekaju na udomljavanje raste iz dana u dan. Upravo iz tog razloga, tvrtka Samsung Electronics pokrenula je kampanju naziva „Vidi više od boje“ u suradnji s nekoliko hrvatskih Udruga za zaštitu životinja kako bi pomogli u zbrinjavanju životinja koje traže stalni dom. Svi psi koji čekaju na udomljavanje i pronalazak svog doma nalaze se na linku.

Psi koji čekaju na udomljavanje i pronalazak svog doma Psi koji čekaju na udomljavanje i pronalazak svog doma (Foto: Samsung)

Vidi više od boje i prošetaj do Samsung Studio23 mobilnog paviljona Vidi više od boje i prošetaj do Samsung Studio23 mobilnog paviljona (Foto: Samsung)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Samsung po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju